Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo primio u audijenciju predsjednicu Kosova Vjosu Osmani

Vatikan (IKA)

Prema službenom priopćenju kosovske vlade, koje su prenijeli mediji, papa Franjo je u Vatikanu u ponedjeljak 23. siječnja u privatnu audijenciju primio predsjednicu Kosova Vjosu Osmani, iako se njezino ime ne pojavljuje na popisu službenih audijencija koje objavljuje Tiskovni ured Svete Stolice, izvještava Il Sismografo.

Gospođu Vjosu Osmani pratili su njezin suprug Prindon Sadriu i zamjenica premijera Donika Gërvalla. U priopćenju Vlade ističe se da je predsjednica izvijestila Papu o odlučnosti svoje zemlje da dalje njeguje i promiče mir, slogu i suživot među narodima. „Posebno sam zahvalila Svetom Ocu na brizi koju pokazuje prema Kosovu i na njegovoj odluci da prije pet godina apostolsku administraturu uzdigne na razinu biskupije. Također mi je bilo posebno zadovoljstvo s njim razmijeniti mišljenja o euroatlantskoj orijentaciji Kosova i napretku naše zemlje prema tom cilju“, rekla je predsjednica Osmani.

„Daljnje unaprjeđivanje odnosa s Vatikanom i širenje suradnje na mnogim poljima naša su zajednička usmjerenja. Težnja Kosova za priznanjem od strane Vatikana doprinosi tom smjeru i daljnjem unapređenju naših vjekovnih odnosa“, stoji u priopćenju o kojem izvještavaju mediji. Tiskovni ured Svete Stolice nije objavio službeno priopćenje budući da se susret smatra privatnim, jednako kao i raniji posjeti kada su kod pape Franje bili kosovski predsjednici 2016. i 2017., premijer 2018. te ministar vanjskih poslova 2019. godine.

Još uvijek ne postoje službeni diplomatski odnosi između Svete Stolice i Kosova uz redovitu razmjenu veleposlanika. Sveta Stolica se stoga zasad ograničila na imenovanje apostolskog delegata u osobi nuncija u Sloveniji, a to je od 2019. Francuz Jean-Marie Speich, izvještava Il Sismografo.