Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo proglasit će još troje blaženika svetima

Vatikan (IKA)

Nizozemski svećenik i dvije redovnice iz Francuske i Italije bit će među deset novih svetaca koje će Papa kanonizirati 15. svibnja u Vatikanu, objavio je Vatican News.

Sveti Otac predsjedao je 4. ožujka redovitim javnim konzistorijem kardinala u kojem se odlučivalo o kanonizaciji nizozemskog karmelićanskog svećenika Titusa Brandsme; francuske redovnice Marije Rivier, utemeljiteljice sestara Marijina prikazanja te talijanske redovnice Marije od Isusa, utemeljiteljice Družbe sestara kapucinki Bezgrešne iz Lurda. Bit će uzdignuti na čast oltara 15. svibnja zajedno s još sedmero blaženika, čija je kanonizacija proglašena na konzistoriju prošle godine u svibnju, no datum tada nije bio određen zbog pandemije. Među njima je francuski svećenik Charles de Foucald, koji je sijao sjeme božanske Riječi u srcu Sahare te Lazar, nazivan Devasahayam, prvi indijski laik koji je proglašen blaženim.

Vlč. Titus Brandsma bio je nizozemski teolog, novinar i pisac koji se snažno suprotstavljao i govorio protiv protužidovskih zakona koje su nacisti donosili u Njemačkoj prije Drugog svjetskog rata. Uhićen je u siječnju 1942. kada je Njemačka napala Nizozemsku. Nacisti su mu rekli da će mu biti dopušteno živjeti miran život u samostanu ako objavi da bi katoličke novine trebale objavljivati nacističku propagandu. Svećenik karmelićanin je to odbio, zbog čega je bio podvrgnut mukama i gladi u koncentracijskom logoru Dachau. Preminuo je nakon što mu je 26. srpnja ubrizgana karbolna kiselina. Imao je 61 godinu.

Sestra Maria Rivier rođena je 19. prosinca 1768. u istočnom francuskom gradu Montpezat-sous-Bauzon. Kada joj je bilo tek 16 mjeseci pala je s kreveta i slomila kuk, što je uzrokovalo 10 godina patnje. To je iskustvo u njoj probudilo želju da život posveti Bogu. Kasnije je doživjela još jedan pad, no zahvaljujući njenoj odlučnosti i povjerenju u Boga, potpuno se oporavila 1777. godine. Kada je izbila Francuska revolucija, unatoč neprijateljstvu pobunjenika prema redovničkim zajednicama, 1796. godine osniva zajednicu koja pet godina kasnije dobiva naziv Kongregacije sestara Marijina prikazanja. Umrla je 3. veljače 1838. godine.

Sestra Marija od Isusa, rođena Carolina Santocanale, osnivačica je Družbe kapucinskih sestara Bezgrešne iz Lurda. Družba i dalje radi s bolesnima, siromašnima, osobama s invaliditetom i napuštenima.

Foto: Vatican Media // Sestra Maria Rivier