Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo slavio misu u svetištu Blažene Djevice Marije Sumuleu-Ciuc u Alba Juliji

Alba Julija (IKA)

Drugog dana boravka u Rumunjskoj papa Franjo služio je misu u hodočasničkom svetištu Sumuleu Ciuc u Alba Juliji u Transilvainiji. U tom se svetištu prigodom svetkovine Duhova okuljaju brojni, posebno madžarski hodočasnici.

U Marijanskom svetištu okupilo se oko 100.000 madžarskih, njemačkih i rumunjskih hodočasnika, kojima su se pridružili mnogi iz susjednih zemalja. Papa Franjo je vjernicima preporučio da pretvore svoja zlopamćenja i nepovjerenja u nove shodnosti zajedništva.

Najdublji smisao hodočašća sastoji se u pronalaženju zajedništva. Marija posreduje ne samo pred svojim Sinom, već i pri svakome od nas kako ne bismo dopustili da nam ukradu bratstvo glasova i rana koje izazivaju podjele i cijepanja. Hodočastiti znači, kaže Sveti Otac, dolaziti kao narod u naš dom, svjesni da smo narod, čije bogatstvo sačinjavaju na tisuće lica, kultura, jezika i predaja.

Složene i žalosne događaje prošlosti ne smije se zaboraviti ni negirati. Oni ne smiju biti ni prepreke kojima bi se spriječilo bratski suživot – rekao je papa Franjo i istaknuo kako ne treba strahovati pred miješanjem ljudi i uzajamnoj pomoći.

 

Ključne riječi:
papa Franjo Rumunjska Sumuleu Ciuc