Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Franjo: Za zaustavljanje rata više od strategija potrebna je odvažnost mira

Vatikan (IKA)

U poruci sudionicima međunarodnoga molitvenog susreta koji je organizirala Zajednica svetoga Egidija, održanoga od 10. do 12. rujna u Berlinu, Papa ponovno ističe: iako je teško, ne možemo se prepustiti rezignaciji. Tko ima u rukama sudbine svijeta, treba imati hrabrosti „zaokrenuti“ pred mukom i beskorisnošću sukobā, prenosi Vatican News.

To je paradoks aktualnih događaja: U svijetu u kojemu sve brzo ide naprijed, samo se kraj ratova čini sporim. Paradoks je povijesti također da su nakon rušenja Berlinskoga zida, umjesto da se zidovi ruše, podignuti drugi, jer umjesto da se gradi na zajedničkoj nadi proizišloj iz ruševina tog amblema „hladnoga rata“, radije se podupiru posebni interesi i nepovjerenje prema drugomu. Razmišljanje je to pape Franje izraženo u poruci sudionicima međunarodnoga molitvenog susreta za mir, održanoga u Berlinu od 10. do 12. rujna, koji je organizirala Zajednica svetoga Egidija.

Jedan svijet, previše ratova

Papa se u poruci ukratko osvrće na put kojim je čovječanstvo prošlo od 9. studenog 1989. godine, kada se činilo da su se padom Berlinskoga zida, za Europu i šire, otvorile nove perspektive slobode i mira. Upravo je mir, takoreći, prva žrtva suvremenih događaja, s brojnim sukobima koji su u tijeku – podsjeća Papa – u mnogim područjima Afrike i Bliskoga istoka, sve do Ukrajine u kojoj je strašni rat kojemu se ne vidi kraj prouzročio mrtve, ranjene, žalost, egzoduse i razaranje.

Vrijeme za hrabrost

Ne možemo se prepustiti rezignaciji – napominje Papa obraćajući se poglavarima svjetskih religija, simbolički okupljenima ispred Brandenburških vrata. Prošle godine, kada se susret Zajednice svetoga Egidija održavao u Koloseju u Rimu, riječi su pape Franje bile poticaj da se posluša vapaj za mirom koji svaki sukob pobuđuje u majkama, izbjeglicama, u jecanju ranjenih i umirućih. On zaslužuje da ga se posluša i to je sveto pravo – istaknuo je tada Papa koji ove godine čini korak naprijed tražeći novi pristup.

Nije dovoljan realizam, nije dovoljno političko promišljanje, nisu dovoljni do sada ostvareni strateški vidici; potrebno je više jer rat se nastavlja. Potrebna je odvažnost mira (…) Potrebna nam je hrabrost da znamo zaokrenuti, unatoč preprekama i objektivnim teškoćama – napomenuo je rimski biskup.

Dalje od „zida nemogućega“

Papa Franjo potiče vjernike da se ne boje postati „prosjaci mira“ sjedinjujući se sa sestrama i braćom drugih religija, kao i sa svima koji se ne mire s neizbježnošću sukobā. Od političara i diplomata pak traži da prijeđu preko „zida nemogućega“, podignutoga – kako je napisao – na promišljanjima koja se čine nepobitnima, te na sjećanju mnogo prošlih boli i velikih pretrpljenih ranā. Pridružujem se vašoj molitvi za kraj ratova, zahvaljujući vam od srca za sve što činite – stoji na kraju Papine poruke, a prenosi Vatican News.