Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Giàvera Festival pridonosi širenju kulture prihvata

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je 27. studenoga sudionike i organizatore 26. Giàvera festivala, događaja koji kroz umjetnost, razgovore i svjedočanstva promiče dijalog i susret među narodima i kulturama, i pozvao ih da svoje iskustvo stave na raspolaganje dobroj politici kako bi pomogli onima koji imaju odgovornost u upravljanju da donose odluke koje sjedinjuju zdrav realizam s poštovanjem ljudskoga dostojanstva, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Ovogodišnje, 26. izdanje festivala u središte stavlja lica, životne priče, pa čak i umjetnost brojnih migranata. Lijepo je i vrlo znakovito da je vaš festival nastao i uvijek se iznova rađa iz iskustva suživota. Nije dogovoren za stolom, na temelju nekog ideološkog projekta, nego iz dana, mjeseci i godina solidarnosti s migrantima; s njihovim životnim pričama, njihovim problemima, i ponajviše s njihovim bogatstvom ljudskosti, tradicija, kulture i vjere.

Ta inicijativa proizlazi iz želje da se druge upozna s proživljenim iskustvom, da ono kruži u društvenom tkivu, kako bi pridonijelo širenju kulture prihvata. Kultura prihvata nasuprot kulturi odbacivanja, zar ne? Toliko je potrebna! Jer, stvarnost migracija u naše vrijeme poprimila je obilježja koja katkada mogu biti zastrašujuća. Objektivno, ta je pojava vrlo slojevita, i nažalost, ima kriminalnih skupina koje to iskorištavaju; migrantima prijeti opasnost da budu instrumentalizirani unutar geopolitičkih sukoba. Tada prestaju biti osobe i postaju brojevi. Zbog toga su prijeko potrebna mjesta na kojima su u središtu lica migranata, njihove životne priče, pjesme, molitve i umjetnost, istaknuo je papa Franjo.

Spomenuvši se današnjega susreta i s albanskim premijerom, ispripovijedao je kako mu je rekao da je prvi albanski Ustav, od prije stotinu godina, nalagao da ako ti netko pokuca na vrata, moraš otvoriti, jer je to Bog koji kuca. Otuda dolazi humanost Albanaca u primanju migranata. To me se vrlo dojmilo: tko kuca na tvoja vrata jest Bog. Otvori mu i prepusti njemu svoje mjesto, napomenuo je Papa.

Gledati migracije na taj način ne znači, prema Papinim riječima, skrivanje i zanemarivanje teškoća i problema. Važno je stoga da vaša iskustva budu stavljena na raspolaganje dobroj politici, kako bi pomogla onima koji imaju odgovornost u upravljanju na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini, da donose odluke koje uvijek povezuju zdrav realizam s poštovanjem dostojanstva ljudi, rekao je papa Franjo osvrćući se pritom na jednu od slika koju su donijeli sudionici festivala, o mučenjima kojima su podvrgnuti migranti kada padnu u ruke trgovcima ljudima. I to se događa danas. Ne možemo pred tim zatvarati oči. Važno je dostojanstvo ljudi, upozorio je Papa.

Napomenuvši kako taj festival, kao i druge inicijative u Italiji i u drugim zemljama, ne valja svesti na folklorni događaj ili na okupljanje idealista, Papa je istaknuo uzor koji valja slijediti, a to je Abraham, kojega je Bog pozvao da ostavi svoj zavičaj i krene na put, i koji je cijeli život ostao migrant. Abraham, „otac“ kojega kršćani dijele sa Židovima i muslimanima, lik je u kojemu se mogu prepoznati svi muškarci i žene koji život shvaćaju kao putovanje u potrazi za obećanom zemljom, zemljom slobode i mira, u kojoj mogu živjeti zajedno kao braća. Poput njega, idimo naprijed u uvijek obnovljenom duhu, potaknuo je Papa.

Giàvera Festival je inicijativa potaknuta 1996. godine u Italiji, u mjestu Giàvera del Montello, u pokrajini Treviso, u Venetu, koja kroz svjedočanstva, razgovore, predstave i etničke nastupe povezuje narode i kulture, a u koju je uključeno 40 udruga koje rade s migrantima.