Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Globalnoj inicijativi Clinton: Trebamo zaštititi i djecu i klimu

Vatikan (IKA)

Papa Franjo obratio se u ponedjeljak 18. rujna putem video poziva Globalnoj inicijativi Clinton koju vodi bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton. Tom je prilikom pozvao ljude dobre volje da teže u traženju općeg dobra, posebice za osjetljive članove društva i ranjenu djecu, prenosi Vatican News.

Papa Franjo je u video obraćanju Globalnoj inicijativi Clinton „Keep Going“ naglasio važnost pridonošenja općem dobru pritom nikoga ne ostavljajući po strani. Pozvao je na kulturu susreta i dijaloga, ističući zajedničke odgovornosti u suočavanju s današnjim globalnim izazovima.

„Ne ostavljajte nikoga po stani“

Sveti je Otac napomenuo da se nikoga ne smije ostaviti po strani, što se posebno odnosi na ranjivu djecu. Postavio je pitanje na koji način čovječanstvo može zajedno izaći iz aktualnih izazova te se požalio na globalizacijsku ravnodušnost.

Papa Franjo zahvalio je bivšem predsjedniku Billu Clintonu na radu i prepoznavanju hitnih i aktualnih pitanja poput klimatskih promjena, humanitarnih kriza i prijetnje ratom.

Pozvao je sve na osobno obraćenje i nastojanje da shvate da su svi povezani, rekavši da ni jedan izazov ne može biti savladan bez pomoći drugih. „Nikada sami, nego uvijek djelujući zajedno“, istaknuo je Papa.  Imajući to na umu, pozvao je sve na odbacivanje rata, zalažući se za dijalog i diplomaciju.

„Vrijeme je da se pronađe put mira, promjena za bratstvo“­, naglasio je.

„Ne ratu, ne ratu, radimo zajedno na zaustavljanju ekološke katastrofe dok još ima vremena za to“, rekao je. Također je pozvao na hitnu akciju za sprječavanje ekološke katastrofe i rješavanje situacija po pitanju migracija.

Sveti je Otac zatim istaknuo rad pedijatrijske bolnice Bambino Gesù u blizini Vatikana i pohvalio predanost te ustanove jer kombiniraju znanstvena istraživanja s gostoljubivošću u liječenju djece.

„Znanost i gostoljubivost dvije su stvari koje se rijetko mogu vidjeti zajedno na tako visokoj razini. Papinsku bolnicu karakterizira činjenica da nastoji zbrinuti što više djece, iako se sva djeca ne mogu izliječiti“, ustvrdio je.

Papa Franjo zaključio je video obraćanje izrazivši želju za bratstvom, brigom i ljubavlju. Potaknuo je sve da hode putem mira i promjene za ljudsko bratstvo, prenosi Vatican News.

Ključne riječi:
obraćanje papa Franjo Sveti Otac