Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Hodite uz mlade kako biste pobudili nadu u njima

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u petak 7. listopada školske kapelane francuskoga govornog područja u Švicarskoj, prenosi Vatican News.

Važnost praćenja mladih, s obzirom i na ekumensku perspektivu, dva su vidika zbog kojih je papa Franjo pohvalio njihov rad. Njihov zahtjevan rad mnogo daje onima koji ga žive sa snažnom motivacijom i velikodušnim duhom, što je važno upravo zbog blizine sa stvarnošću mladosti, istaknuo je.

To je dragocjeno jer to nisu stvari koje ste pročitali u knjigama; to je plod vremena koje provodite s mladima, prateći ih, slušajući ih… I dovodeći ih pred Gospodina u molitvi. Tamo se, u tišini, pojavljuju lica, životne priče, osmjesi i suze, snovi… Tamo vi pronalazite i unutarnji zamah, jer posao poput vašega upija mnogo energije i može iscrpiti duh, ako ne postoji Gospodinova limfa koja ga nanovo osnaži, pojasnio je Papa.

Osvrnuvši se potom na Sinodu za mlade, i s njima, održane prije četiri godine, kao i na njezine plodove, Sveti Otac istaknuo je kapelanima kako bi, zahvaljujući njihovoj blizini s mladima, u određenom smislu mogli ispisati nove stranice Pisma koje je proizišlo iz te sinode, odnosno apostolske pobudnice ‘Christus vivit’.

Svaki put kada se netko od vas pridruži dvojici ili trojici mladih na putu, posluša ih, sluša o razočaranjima, neuspjesima i dvojbama koje nose u sebi, te im potom govori o Isusu Kristu, budeći nadu u njihovim srcima, tada se obnavlja nešto od iskustva učenika iz Emausa. To ne ovisi o vašoj vještini; to je živi Krist koji prolazi, to je njegov Duh koji djeluje; ali važno je da vi budete tamo, potrebna je vaša prisutnost uz njih. Biti tamo, pratiti ih, istaknuo je Papa.

Drugi je, premda ne manje važan, vidik ekumenski; vi ste, naime, katolici i protestanti, i radite zajedno, napomenuo je Papa. Nekada smo se spaljivali! Sada je lijep taj zajednički rad, lijepo je raditi u suradnji. To je dobro, daje dobro svjedočanstvo, i to može pomoći Crkvi rasti prema sve potpunijem jedinstvu, više u skladu s voljom Krista Gospodina. Potičem vas da nastavite ići tim putem, zaključio je papa Franjo.