Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Humanitarna podrška i osjećaj bratstva ne smiju se temeljiti na geografiji

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je 19. svibnja u Vatikanu nove nerezidentne veleposlanike pri Svetoj Stolici iz Pakistana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Burundija i Katara, te ohrabrio države neka ne izgube nadu u svijet ispunjen ljudskim bratstvom i mirom, prenosi Vatican News.

Premda se svijet počinje vraćati u normalu nakon pandemije, tamni oblak rata spustio se nad istočnu Europu, potom obavijajući cijeli svijet na izravne ili neizravne načine. No, čak i tragedija tih razmjera može isto tako iznijeti ono najbolje u čovječanstvu, kako znamo istaknuti kada je riječ o odgovoru na pandemiju, rekao je Papa.

Iako nam moderna tehnologija može pokazati užase rata, također može potaknuti osjećaj solidarnosti i bratstva, rekao je Papa, ističući napore pružanja humanitarne pomoći i nesebičnog prihvata izbjeglica koji bježe od sukoba. Ujedno je podsjetio na brojne druge sukobe diljem svijeta, koji imaju malo ili nimalo medijske pozornosti.

Humanitarna podrška i osjećaj bratstva ne smiju se temeljiti na geografiji ili vlastitom interesu, naglasio je. Ne odnosi se to samo na situacije rata i nasilnog sukoba, već i na druge slučajeve nepravde koje muče ljudsku obitelj, kao što su klimatske promjene, siromaštvo i glad.

Sveti Otac kazao je kako su kontinuirani napori Svete Stolice u pronalaženju rješenja za te probleme provode s uvjerenjem da ta pitanja, koja pogađaju cijelu ljudsku obitelj, zahtijevaju ujedinjeni odgovor međunarodne zajednice, a svaki član ima svoju ulogu.

U tom pogledu, uloga veleposlanike nije nimalo laka služba, rekao je. Ohrabrio ih je neka nikada izgube nadu u naporima da izgradimo svijet u kojem prevladava osjećaj bratstva i međusobnog razumijevanja, a gdje se nesuglasice rješavaju mirnim putevima.