Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa i članovi Rimske kurije završili duhovne vježbe

Vatikan (IKA)

Papa Franjo i članovi Rimske kurije završili su duhovne vježbe koje je u od 10. do 15. ožujka u Domu božanskoga Učitelja u Aricci vodio benediktinac olivetanac o.Bernardo Francesco Maria Gianni, poglavar opatije San Miniato al Monte iz Firence.

O temi meditacija „Grad žarkih želja. Za uskrsne poglede i geste u životu svijeta“ razmatralo se dva puta dnevno od ponedjeljka do četvrtka, te u petak ujutro, a zatim su se Sveti Otac i članovi Rimske kurije vratili u Vatikan. Svaki su dan počeli misom, a završavali večernjom i euharistijskim klanjanjem.

Papa je na kraju posljednje meditacije srdačno zahvalio opatu Gianniju: „Želio bih Ti zahvaliti, brate Bernardo, za Tvoju pomoć ovih dana. Dojmio me se Tvoj rad kako bi nas, kao što je to učinila Riječ, uveo u čovječnost; kako bismo shvatili da je Bog uvijek prisutan u čovječnosti. To je prvi put učinio u potpunom utjelovljenju Riječi, ali On je prisutan i u tragovima koje ostavlja u ljudima“, rekao je Papa te potaknuo sve da nastave ići tim putem koji je u razmatranjima ocrtao o. Bernardo.

„Hvala Ti što si nam govorio o sjećanju, toj deuteronomskoj dimenziji koju zaboravljamo; o nadi, radu i strpljenju, upravljajući nas na put kako bismo imali sjećanje budućnosti koje nas uvijek vodi naprijed“, napomenuo je Sveti Otac, prenosi Vatican News.

Papa je potom rekao da je tih dana mnogo mislio na pastoralnu konstituciju o Crkvi Gaudium et Spes, „na taj saborski dokument koji i danas nailazi na otpor. U nekim sam Te trenucima vidio hrabroga poput saborskih otaca kada su potpisivali taj dokument. Hvala Ti, moli se za sve nas, svi smo grešnici, ali želimo tako ići naprijed služeći Gospodinu“, rekao je papa Franjo te posebne pozdrave uputio redovnicima u opatiji San Miniato al Monte.

U vrijeme duhovnih vježbi papa Franjo nije imao audijencije, pa tako neće ni opću audijenciju srijedom 13. ožujka, na šestu obljetnicu pontifikata.

O. Bernardo Francesco Maria Gianni rođen je u Pratu godine 1968. Prior je opatije San Miniato al Monte od 2009., a opat od 2015. godine. Bio je član Pripremnoga odbora za peti Nacionalni kongres Crkve u Italiji u Firenci 2015., koji je obuhvatio i Papin posjet 10. studenoga te godine.

 

Ključne riječi:
duhovne vježbe gianni kurija Papa