Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa imenovao mons. Roberta Barrona biskupom Winona-Rochestera

Vatikan (IKA)

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je da je sveti otac Franjo u četvrtak 2. lipnja mons. Roberta Emmeta Barrona imenovao za biskupa Winona-Rochestera u Sjedninjenim Američkim Državama.

Papa Franjo je ujedno prihvatio odreknuće od pastoralnog upravljanja biskupijom Winona-Rochester dosadašnjeg biskupa Johna Michaela Quinna (76) zbog navršene kanonske dobi.

Novi pastir te biskupije u Minnesoti, mons. Barron dosad je bio naslovni biskup Macriane, a obnašao je službu losangeleskog pomoćnog biskupa.

Rođen je 19. studenog 1959. u Chicagu. Magistrirao je filozofiju na Američkom katoličkom sveučilištu u Washingtonu (1982.), licencijat iz teologije postigao je na Sveučilištu St. Mary of the Lake u Chicagu (1986.), a doktorirao je na Pariškom katoličkom institutu (1992.).

Za svećenika nadbiskupije Chicago zaređen je 24. svibnja 1986.

Nakon mnogih službi, 2015. imenovan je za pomoćnog biskupa u Los Angelesu gdje je dosad obnašao službu biskupskog vikara za regiju Santa Barbara. U Katoličkoj biskupskoj konferenciji Sjedinjenih Američkih Država je predsjednik Odbora za laike, brak, obiteljski život i mlade, objavio je između ostaloga Tiskovni ured Svete Stolice.

Biskup Barron prepoznatljiv je po svojem zauzetom djelovanju u pastoralu putem medija.