Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa imenovao nadbiskupom Gdańska mons. Tadeusza Wojdu

Vatikan (IKA)

Sveti Otac imenovao je nadbiskupom metropolitom Nadbiskupije Gdańsk u Poljskoj Tadeusza Wojdu, SAC premjestivši ga s metropolitanske stolice u Białystoku, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice u utorak 2. ožujka.

Mons. Tadeusz Wojda rođen je 29. siječnja 1957. u Kowali, u biskupiji Kielce.

Nakon srednje škole (1976.) stupio je u Družbu katoličkog apostolata (palotinci), a po završetku filozofsko-teoloških studija u Bogoslovnom sjemeništu u Ołtarzewu zaređen je za svećenika 8. svibnja 1983.

Nakon svećeničkog ređenja bio je župni vikar i zadužen za misijsku animaciju mladih u Tajništvu za misije Družbe katoličkog apostolata (1983.-1984.). God. 1986. godine stekao je licencijat, a 1989. godine doktorat iz misiologije na Papinskom sveučilištu Gregorijani. God. 1990. dolazi na službu u Papinskom djelu za širenje vjere, a 1991. u Kongregaciju za evangelizaciju naroda. Od 1991. do biskupskog imenovanja bio je kapelan misionarki sv. Karla Boromejskog u Rimu, a od 1996. u Centru za motoričku izobrazbu talijanskog Crvenog križa. God. 2012. imenovan je podtajnikom Kongregacije za evangelizaciju naroda.

U travnju 2017. imenovan je nadbiskupom metropolitom Białystoka. Za biskupa je posvećen 10. lipnja iste godine.

U Poljskoj biskupskoj konferenciji bio je član Vijeća za misije i član Vijeća za konkordat.

Govori talijanski, francuski i engleski.