Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa imenovao predsjedništvo sinode o Amazoniji

Vatikan (IKA)

Papa Franjo imenovao je trojicu predsjednika posebne skupštine Biskupske sinode za panamazonsko područje koja će se u listopadu održati u Vatikanu o temi „Amazonija – novi putevi za Crkvu i cjelovitu ekologiju“.

Kako je u subotu 7. rujna objavio Tiskovni ured Svete Stolice, kardinal Baltazar Enrique Porras iz Venezuele, nadbiskup Pedro Ricardo Barreto iz Perua i brazilski kurijalni kardinal Joao Braz de Aviz u Papino će ime kao takozvani delegirani predsjednici voditi sinodska zasjedanja od 6. do 27. listopada.

Kardinal Porras (74) je nadbiskup Merida i trenutačno apostolski administrator nadbiskupije glavnoga grada Caracasa; nadbiskup Barreto iz Huancayoa (75), isusovac, potpredsjednik je Panamazonske crkvene mreže (REPAM), a kardinal Braz de Aviz (72) iz južnobrazilske Mafre od godine 2011. prefekt je Kongregacije za ustanove posvećenog života.

Zbog aktualne ekološke krize u Amazoniji, napade na predstavnike domorodaca i nagađanja oko kadrovskih promjena u Katoličkoj Crkvi na tom području biskupska sinoda u listopadu privlači veliku pozornost svjetske javnosti, prenosi Vatican News.

Ključne riječi:
delegirani predsjednici Sinoda