Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Inspektoratu za javnu sigurnost: Milosrđe, prihvat i očuvanje korijena

Vatikan (IKA)

Izraz zahvalnosti za službu dostojnu hvale, i želja da obnove zanos milosrđa, posebno prema osobama koje trpe zbog bolesti, napuštenosti i marginalizacije, sadržani su u pozdravu pape Franje predstavnicima Inspektorata za javnu sigurnost u Vatikanu, koje je 17. siječnja primio u tradicionalnu audijenciju na početku godine.

Riječ je o djelatnicima talijanske Državne policije koji dan i noć nadziru Trg Sv. Petra i okolne ulice u blizini Vatikana, zahvaljujući, kako je rekao Papa, njihovoj prisutnosti na terenu u svim klimatskim uvjetima, dobrim i lošim. Papa je posebno istaknuo ljudske i kršćanske vrijednosti koje život čine lijepim i plodnim, te upozorio upravo na opasnost od gubitka osjećaja pripadnosti u ovom društvu. Stoga je potaknuo nazočne da se zauzmu u očuvanju kulturalnih korijena grada i domovine.

Ova bi civilizacija mogla biti iskorijenjena a mi znamo da se bez korijena ne raste, i ono što na stablu cvjeta, dolazi od onoga što je ispod zemlje. Potrudite se u očuvanju korijena, jer korijeni nam daju identitet. Naš je identitet ovaj današnji, ali dolazi iz korijena, i bit će prenesen našoj djeci, našim unucima, ali uvijek iz korijena, istaknuo je Sveti Otac, prenosi Vatican News.

Papa je potom spomenuo nedavno proslavljene svetkovine Božića i Bogojavljenja koje su nam dale mogućnost da još jednom razmišljamo o događaju rođenja i očitovanja Krista na zemlji. Njegov nam dolazak među nas otkriva nezamislivu blizinu između Boga i čovjeka, i beskonačnu ljubav koju On ima za nas. Njegova prisutnost daje smisao našem životu i potiče nas na nadu, pomažući nam podići pogled dalje od svakodnevnih teškoća i problema. Istodobno nas potiče na ljubav, da svoje odnose živimo bratski i milosrdno, posebno s osobama koje trpe zbog bolesti, napuštenosti i marginalizacije.

Blizina s ljudima je, naime, tipična i u radu policijskih agenata Inspektorata za javnu sigurnost koji ju mogu svjedočiti svakoga dana, rekao je Papa te istaknuo raspoloživost i požrtvovni duh koji susreće u tim ljudima, primjećujući da pomalo osjeća sram kada pomisli na brojne osobe koje se smatraju kršćanima, a nisu na razini njihova primjera.

Zahvaljujući vašem nadzoru i čuvanju javnoga reda hodočasnicima i turistima, koji sa svih strana svijeta, i svatko sa svojom životnom pričom, dolaze u baziliku Svetoga Petra, posjet je olakšan.

Opće je priznata vaša stručnost i mudrost u suočavanju s raznim situacijama, pa i onim najkritičnijima; stoga vam i ja želim odati priznanje, istaknuo je Sveti Otac.

Zahvaljujem vam za vašu profesionalnost i velikodušnost! – rekao je Papa te ih potaknuo da ustraju u traženju najboljega načina svojega djelovanja, trudeći se da sve ljude dočekaju s mnogo strpljenja i razumijevanja, pa i u trenutcima kada osjete umor ili teret neugodnih situacija. Na kraju je papa Franjo zahvalio za njihovu djelotvornu suradnju u njegovim pastoralnim pohodima župama i drugim zajednicama u Rimu, kao i u odlascima u druga mjesta u Italiji.