Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa izrazio nadu da će u Etiopiji i Eritreji biti zaštićene odgojne, zdravstvene i socijalne ustanove

Vatikan (IKA)

Prigodom stote obljetnice Etiopskog kolegija, papa Franjo je 11. siječnja primio u audijenciju etiopske i eritrejske biskupe, poglavare te ustanove, studente i osoblje koje se brine da bi ta rimska ustanova mogla djelovati, izvijestio je Vatican News.

Posebno je pozdravio i zahvalio Kongregaciji za Istočne Crkve i njenom vodstvu koje podupire život Etiopskog kolegija, te predstavnicima Papinskog Istočnog instituta, kao i brojnim etiopskim i eritrejskim svećenicima, redovnicima i redovnicama.

Prisutnost Etiopljana u Vatikanu, prije svega Crkve i hodočasničkih domova, te stogodišnje djelovanje kolegija, može se sažeti u jednu riječ, a to je prihvat. Djeca naroda koji su zemljopisno daleko od Rima, ali tako blizu vjeri apostola u ispovijedanju Isusa Krista Spasitelja, uz grob su apostola Petra, tijekom stoljeća, našla svoj dom i gostoprimstvo, rekao je Papa.

Vrlo su lijepe riječi velikog redovnika, monaha Tesfe Siona, etiopskog Petra, na ploči u crkvi svetoga Stjepana od Abesinije, gdje ćete 11. i 12. siječnja slaviti liturgiju, rekao je Sveti Otac i citirao: „Ja sam Etiopljanin, hodočasnik od mjesta do mjesta. No, ni u jednome mjestu, osim u Rimu, nisam našao mir duše i tijela; duševni mir, jer ovdje je istinska vjera; mir tijela, jer ovdje sam našao Petrovog nasljednika koji nas pomaže u našim potrebama“. Svojom mudrošću obogatio je Rimsku kuriju i uredio tisak Novoga zavjeta na etiopskom jeziku.

Svećenici studenti koji dolazite iz Etiopije i Eritreje, dviju ujedinjenih Crkvi iste tradicije, i danas među nas donosite bogatstvo povijesti vaših zemalja sa starim tradicijama, kao što je suživot među ljudima koji pripadaju židovskoj i islamskoj tradiciji, te zajednički život s brojnom braćom Tewahedo pravoslavne Crkve, rekao je papa Franjo i podsjetio: „Ovdje, u Rimu, imao sam priliku upoznati patrijarha, njegovu svetost Mathiasa od Etiopije kojemu šaljem bratske pozdrave“.

Susrećući vas, mislim na mnogu vašu etiopsku i eritrejsku braću i sestre čiji je život obilježen siromaštvom i, sve do prije nekoliko mjeseci, bratoubilačkim ratom, za čiji završetak zahvaljujemo Gospodinu i onima koji su se osobno u obje zemlje zauzeli za njegov prestanak, rekao je Papa, istaknuvši: “Uvijek molim da cijenimo teške godine koje su preživjele obje strane, te da se ponovo ne dogode podjele među narodima i zemljama koje imaju zajedničke korijene. Kao svećenici uvijek možete biti graditelji dobrih odnosa i mira. Vjernike koji će vam biti povjereni možete odgajati da njeguju taj Božji dar, liječeći nutarnje i vanjske rane na koje ćete nailaziti, nastojeći pomagati procese pomirenja za budućnost djece i mladih svojih zemalja, pojasnio je Papa.

Mnogi su od njih, žalosno je prisjetiti se toga, vođeni nadom ostavili svoju domovinu uz veliku cijenu i nerijetko prolazeći kroz tragedije na kopnu i moru. Zahvaljujem za prihvat koji su vaši vjernici iskusili i za zauzetost zbog koje ih neki od vas, već u Europi i na drugim kontinentima, pastoralno prate. Mnogo toga se još može učiniti, pa i bolje, kako u domovini, tako i u inozemstvu, koristeći godine studija i boravka u Rimu, u poniznoj i velikodušnoj službi, uvijek na temelju jedinstva s Gospodinom kojemu smo darovali cijeli svoj život”, istaknuo je Papa.

“Potičem vas da čuvate dragocjenu crkvenu tradiciju, uvijek sjedinjenu s misijskim poletom. Nadam se također da će Katoličkoj Crkvi u vašim zemljama biti zajamčena sloboda služenja općem dobru, da će vama studentima biti omogućeno da završite studije u Rimu i drugim mjestima, da će biti zaštićene odgojne, zdravstvene i socijalne ustanove, sa sigurnošću da pastiri i vjernici zajedno sa svim ostalima žele pridonositi boljitku i napretku vaših zemalja”, rekao je Sveti Otac.

“Kao djeca Crkve u Etiopiji i Eritreji mnogo ljubite Svetu Majku Božju, Presvetu Djevicu Mariju. Naime, zovete se ‘Resta Maryam’, ‘Marijinom zemljom i vlasništvom’, a po mjesečnom liturgijskom sjećanju na ‘savez s Marijom’ znate da njezinom zagovoru možete povjeriti svaku molitvu i zaziv. Molim vas da tom prilikom molite i za mene i moje nakane. Zahvaljujem vam i udjeljujem vam apostolski blagoslov da siđe na vaše obitelji, župe i narode”, rekao je na kraju Papa.