Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa izrazio žalost zbog tragedije migranata u Melilli i Texasu

Melilli/ San Antonio (IKA)

Papa Franjo je na Twitteru u utorak 28. lipnja izrazio sućut za dvije nedavne tragedije koje su pogodile migrante u Melilli i u Sjedinjenim Američkim Državama te pozvao na molitvu za žrtve, prenosi Vatican News.

„Sa žalošću sam primio vijesti o tragedijama migranata u Texasu i u Melilli. Molimo zajedno za tu našu braću koja su preminula, težeći nadi u bolji život; i za nas, da nam Gospodin otvori srce te da se takve nesreće nikada više ne ponove“, napisao je Papa u tweetu.

COMECE: Razjasniti i poštovati ljudsko dostojanstvo

Tragedija u Melilli, na granici između Maroka i Španjolske, definirana kao pokolj, dogodila se prošloga petka 24. lipnja. Zbog gužve nastale u pokušaju oko 1500 afričkih migranata da uđe u tu španjolsku enklavu, najmanje su 23 osobe zgnječene te su izgubile život.

Reakcija redarstvenih snaga Rabata potaknula je polemike i prosvjede alžirske Vlade u odnosu na Maroko, optužen da izvršava policijsku ulogu u zaštiti granica Europske unije. Nediskriminatornu uporabu sile osuđuje Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE), koje u priopćenju za javnost traži neovisnu istragu te ponovno ističe potrebu za primjerenim odnosom prema pravima migranata i izbjeglica, uz identifikaciju legitimnih tražitelja azila.

Reakcije španjolskih biskupa

Reakcija je stigla i od biskupa Pododbora za migracije i ljudsku mobilnost Španjolske biskupske konferencije, koji traže poduzimanje „koraka humanizacije“ kako bi se riješila ta nova kriza. Biskupi su izrazili žalost zbog gubitka ljudskih života te potaknuli nadležne vlasti da razjasne što se dogodilo i poduzmu odgovarajuće mjere kako se slični događaji ne bi ponovili.

Masakr migranata u Texasu

Ukupno 46 migranata pronađeno je mrtvo u ponedjeljak 27. lipnja u prikolici tegljača u San Antoniju u Teksasu, dok je šesnaest osoba preživjelo. Svi su bili nagurani u vozilu na temperaturi od oko 40 stupnjeva. Istraga je u tijeku, a povjerena je Odjelu za nacionalnu sigurnost te američke savezne države. Tri su osobe uhićene, ali još se ne zna u kojoj su mjeri umiješane u tu tragediju koju se smatra najgorom među tragedijama koje su počinili trgovci ljudima na teritoriju Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Vatican News.