Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Krist Otkupitelj u Riju poziv je na pomirenje

Vatikan (IKA)

U povodu 90. obljetnice inauguracije kipa na brdu Corcovado iznad Rija de Janeira, papa Franjo uputio je poruku u kojoj ističe da nitko ne bi smio ostati prekriženih ruku, nego širiti ruke prema svima, prenosi hrvatska redakcija Vatican Newsa.

Krist Otkupitelj u Riju de Janeiru svojim je raširenim rukama poziv na pomirenje, na bratstvo, istaknuo je papa Franjo u poruci koju je potpisao državni tajnik kardinal Pietro Parolin, upućenoj u povodu 90. obljetnice postavljanja kipa Krista Otkupitelja na vrhu planine Corcovado. On je poziv na bratstvo koje valja proširiti na cijeli grad i cijelu zemlju, kako bi se oblikovala zajednica u kojoj se nitko ne osjeća sam, neželjen, odbačen, zanemaren ili zaboravljen, i u kojoj se svi zauzimaju za pravedniji, solidarniji i sretniji svijet.

Papa je potaknuo sve ljude da grade bratstvo, bez obzira na razinu njihova obrazovanja ili bogatstva. Nitko ne smije ostati prekriženih ruku, nego širiti ruke prema svima, kao što to čini Otkupitelj. Da bi se to postiglo bitan je konstruktivni dijalog, jer između sebične ravnodušnosti i nasilnoga prosvjeda uvijek postoji mogućnost dijaloga. Dijalog među generacijama, dijalog među ljudima, jer svi smo mi ljudi, istaknuo je Papa, navodeći riječi iz enciklike Fratelli tutti.

Sveti Otac stoga je potaknuo na prihvaćanje svih ljudi, kao odraz Kristova prihvaćanja; Krista koji živi u gradu i poziva vas – kako ističe u poruci – da mu se približite jer, ako ste blizu njega, bit ćete blizu jedni drugima. Na kraju je potaknuo na molitvu po zagovoru Majke brazilskoga naroda Gospe od Aparecide.