Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Kršćani zajedno, bez predrasuda, u izgradnji mostova prijateljstva

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je 12. siječnja studente i članove Katoličkog odbora za kulturnu suradnju s pravoslavnim i istočnim pravoslavnim Crkvama, povodom 60. obljetnice njegova osnutka.

Sveti Otac izrazio je zadovoljstvo što se s Odborom može susresti u danima uoči početka Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, koje počinje 18. siječnja.

Katolički odbor za kulturnu suradnju, čije aktivnosti vodi vatikanski Dikasterij za promicanje jedinstva kršćana, omogućuje studentima pravoslavnih i istočno pravoslavnih Crkvi priliku završiti svoju formaciju u katoličkim akademskim institucijama, “kako bi se vratili u svoje zajednice i podijelili znanje i iskustvo koje su stekli”.

„Na taj način, u ime cijele Katoličke Crkve, nudite konkretnu i nepristranu službu koja je od koristi sestrinskim Crkvama Istoka i doprinosi pripremi klera i laika koji će, zahvaljujući svom studiju, služiti poslanju jednoga Kristovog Tijela“, poručio je Papa.

Studenti koji posjećuju sveučilišta mogu osobno pratiti ne samo akademska predavanja, već i formacijski, duhovni i liturgijski rast katoličkih studenata, primijetio je Sveti Otac. Iznad svega, mogu s njima dijeliti iskustvo zajedničkog života na crkvenim visokim učilištima. “Ovaj životni i izravan dodir s konkretnim zajednicama, u kojima svi dijele istu želju slijediti jedinog Učitelja, Gospodina Isusa Krista i služiti njegovoj Crkvi, pomaže ne samo pravoslavnim i istočno pravoslavnim, nego i katoličkim studentima prevladati predrasude, srušiti zidove i graditi mostove dijaloga i prijateljstva”, istaknuo je. To me podsjeća na rane kršćanske zajednice, kazao je nadalje papa Franjo. Bila je to raznovrsna skupina, “ali je teško zamisliti skupinu koja je bila više ujedinjena, a svoju povezanost pronašli su u Isusu.

“Hodajući njegovim stopama, putovali su jedan uz drugoga. Njihovo jedinstvo u ljubavi učvrstio je Duh Sveti koji ih je poslao daleko i tako ih još snažnije povezao jedne s drugima”.

Upravo taj primjer trebali bi nasljedovati studenti, napomenuo je Sveti Otac. Studirajući u Rimu, imaju priliku jedni s drugima dijeliti tko je Krist za njih, gdje su ga susreli, kako im je osvojio srca i zavladao njihovim srcima, tradicije kojima ga štuju i priznaju svojim Gospodinom, naglasio je Papa.

„Na temelju vašeg bratskog dijeljenja ovog iskustva, vjerujem da se naše prošlosti, ranjene pogreškama i nesporazumima, grijesima i stereotipima, mogu postupno iscijeliti, utoliko što se iznova razmatraju kao dio mnogo veće priče, one vjernosti Kristu koji je ‘ljubio Crkvu te sebe predao za nju’ (Ef 5, 25). Nadam se da će godine vašeg studija, na hvalu i slavu Gospodinovu, kroz uzajamno prihvaćanje i bratsko poštovanje, dijalog i dijeljenje, biti proroštvo milosrđa i rasadnik jedinstva“, zaključio je papa Franjo u svom govoru studentima i članovima Katoličkog odbora za kulturnu suradnju s pravoslavnim i istočnim pravoslavnim Crkvama.