Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Laudato si' nije samo „zelena" enciklika nego i „socijalna"

Vatikan (IKA)

U video-poruci na španjolskom jeziku, objavljenoj povodom Međusveučilišnoga kongresa Laudato si' koji će se održati u Argentini od 1. do 4. rujna, papa Franjo izrazio je nadu u jačanje društvene svijesti i veću brigu o zajedničkom domu, prenosi hrvatska sekcija Vatican Newsa.

Istaknuvši da enciklika Laudato si’ nije samo „zelena“ enciklika nego je „socijalna“, Papa je poželio da kongres pomogne vidjeti svu njezinu širinu i njezin utjecaj. Izražavajući sudionicima najbolje želje, zazvao je na njih Božji blagoslov i zamolio ih da mole za njega.

To nije prvi put da papa Bergoglio ističe socijalnu vrijednost enciklike objavljene na Duhove, 24. svibnja 2015. godine, treće godine njegova papinstva. Već je u samom dokumentu, pod brojem 15, napomenuo da se enciklika nadovezuje na socijalni nauk Crkve, a pod brojem 49 dodao je kako danas ne možemo ne priznati da istinski ekološki pristup uvijek postaje socijalni pristup koji u rasprave o okolišu treba integrirati pravednost, kako bi se čuo vapaj zemlje i vapaj siromašnih.