Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Malteškom redu: Napredujte u misiji ostajući vjerni Kristu

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u ponedjeljak 30. siječnja članove Suverenog viteškog malteškog reda na završetku njihova generalnog kapitula i potaknuo ih da nakon izbora novih članova visokih službi svoja poslanja nastave ostajući vjerni Kristu, izvijestio je Vatican News.

Obraćajući se članovima Suverenog viteškog malteškog reda u Vatikanu na završetku njihova generalnog kapitula, papa Franjo je pozdravio nove visoke časnike i članove Vijeća koji su izabrani na susretu.

„Odavde nastavljate s novim poticajem svoju predanost tuitio fidei i obsequium pauperum u obrani vjere i pomoći siromasima, dajući besplatno ono što ste besplatno primili i svjedočeći da slijedite Krista u službi siromaha i bolesnika. To je put koji ispunjava dušu“, rekao je Papa.

Pitanje ponovne uspostave

Papa Franjo je istaknuo da su u odgovoru na njegov poziv i ono što je utvrđeno u Ustavnoj povelji i Melitenškom zakoniku, obratili se pitanju ponovne uspostave, prema izvornom nadahnuću, životu u zajednici i potpunom poštivanju svečanog zavjeta siromaštva. Papa je izrazio svoju zahvalnost odlukom o ponovnom otvaranju novicijata.

Da bi se tolika zaslužna djela održala na životu, nastavio je Papa, „potrebno je moliti Gospodina da pošalje dobre radnike, podižući zvanja u svakom staležu, osobito u redovničkom zavjetu, koji u punini živi i izražava Ivanov poziv“. Sveti Otac zatim je ukratko govorio o pojmovima koji kvalificiraju Red.

Suverenost

Počevši s izrazom suveren, papa Franjo je primijetio da „Red ima vrlo jedinstvenu suverenost, preuzimanu stoljećima i potvrđenu voljom“. Suverenost, pod međunarodnom diplomatskom pravnom zaštitom, omogućuje „vam provođenje velikodušnih i zahtjevnih gesta solidarnosti, približavajući se onima kojima je najpotrebnija“.

Obrana

Papa Franjo zatim je govorio o riječi vojska. „Za obranu hodočasnika i svetih mjesta, kao i kršćanstva, vaš je Red ispisao slavne stranice. Ta djela danas ustupaju mjesto međureligijskom dijalogu. Štoviše, vjera u Krista i nasljedovanje Njega obvezuje vas na svjedočenje Evanđelja i borbu protiv svega što mu se suprotstavlja“, pojasnio je.

Skrb

Na kraju, Papa je govorio o pojmu riječi bolničar. „Red potječe iz službe koju je blaženi Gerard ponudio hodočasnicima u Jeruzalemu, u bolnici nazvanoj po svetom Ivanu Krstitelju, koji je kasnije postao vaš zaštitnik“, rekao je Papa. Istaknuo je da je tamo Gerard, s prvom braćom, primao hodočasnike i potrebite, pružajući im potrebnu medicinsku skrb, a to se „danas može vidjeti u mnoštvu vaših djela“, dodao je.

„Brinući se za bolesne, znate kako u svakome od njih prepoznati Kristovo patničko lice, bez obzira na njihovo podrijetlo, nacionalnost ili vjersko opredjeljenje“, objasnio je Papa. Završavajući svoje obraćanje, papa Franjo je istaknuo da su nazočni članovi „ispisali vrlo važnu stranicu povijesti Malteškog reda te da zbog toga mogu biti ponosni“. Na kraju je rimski biskup potaknuo sve nazočne da ostanu vjerni Kristu i da „idu naprijed noseći svijetom Njegovu poruku ozdravljenja bolesnima i utjehe nevoljnima“, prenosi Vatican News.