Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa Milosrdnoj braći: U Dobrom Samarijancu tajna je vašega identiteta

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je 1. veljače u Vatikanu sudionike 69. generalnog kapitula Bolničkog reda sv. Ivana od Boga (Milosrdna braća) koji je papa Pio V. odobrio 1572., a papa Siksto V. uzdigao na razinu crkvenoga reda 1586. godine.

Njihov je utemeljitelj osnovao prvu bolnicu sredinom 16. stoljeća, a otada je njihovo djelovanje rasprostranjeno diljem svijeta, te danas svakodnevno pružaju medicinske usluge za oko 40.000 pacijenata. Obraćajući im se Papa je posvetio pažnju razlučivanju, bliskosti, gostoljubivosti i zajedničkoj misiji, prenosi Vatican News.

Razlučivanje je Sveti Otac uzeo u razmatranje kao čin od temeljne važnosti za život Crkve i posvećeni život. Razlučivanje prošlosti vodi nas pročišćavanju naše povijesti i karizme, te razdvajanju pšenice od slame, kako bismo usmjerili pažnju na ono što je važno. Razlučivanje sadašnjosti potiče nas da živimo ovaj trenutak oduševljeno, što bi trebala biti oznaka posvećenoga života, te udaljava od rutine i osrednjosti, a gorljivost za Krista pretvara u suosjećanje koje ide ukorak s tegobama i potrebama čovječanstva. Razlučivanje s pogledom u budućnost omogućit će vam da nastavite donositi plodove karizme gostoljubivosti i njege, suočavajući se s novim izazovima koji su pred vama, kazao je Papa.

Osvrnuvši se na lik Dobroga Samarijanca iz Evanđelja po Luki (Lk 10,15-37), Sveti Otac naglasio je hitnost pružanja pomoći onome koji je u potrebi, ostavljajući po strani svoje projekte i, poput Dobroga Samarijanca, zaustavljajući se na putu kojim smo krenuli. U samarijanskoj gesti izlijevanja ulja i vina na rane onoga koji je upao među razbojnike otkrit ćete znak vlastitoga identiteta. Taj će vas zaštitni znak voditi da održite živom milosrdnu Isusovu prisutnost koja se poistovjećuje sa siromašnima, bolesnima i potrebitima te se posvećuje njihovoj službi. Na taj način možete ispuniti svoju misiju naviještanja i ostvarenja Kraljevstva među siromašnima i bolesnima. Svojim svjedočanstvom i apostolskim djelima osiguravate pomoć bolesnima i potrebitima, dajući prednost najsiromašnijima, te promičete pastoral zdravlja, kazao je papa Franjo.

Osvrćući se zatim na apostolsku pobudnicu „Evangelii gaudium”, Sveti Otac naglasio je žurnost zajedničke misije, zahvaljujući činjenici da su karizme darovi za cijelu Crkvu i za svijet. Papa je potom kazao da Duh Sveti uvijek iznova obnavlja plodnost te odgaja preko ispravnoga razlučivanja, kako bi redovnici i laici imali misionarsko srce koje kliče od radosti doživljavajući Kristovo spasenje i dijeleći ga drugima kao utjehu i suosjećanje, bez obzira na opasnost da će se uprljati blatom.

Sveti Otac članove Bolničkoga reda sv. Ivana od Boga potaknuo je na brigu o formaciji laika kako u njihovim djelima ne bi uzmanjkalo svjedočanstvo o duhovnosti koja je vodila njihova utemeljitelja. Na kraju je Papa, dotaknuvši se ponovno prispodobe o Dobrom Samarijancu, izrazio nadu da će ustanove toga reda biti „gostinjci” u službi života te „gostinjci” nježnosti i pažnje koju dugujemo žrtvama društvenoga odbacivanja.

Ključne riječi:
milosrdna braća Papa