Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa molio za članove Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Vatikan (IKA)

Papa Franjo je na misi u Domu sv. Marte u petak, 8. svibnja molio za djelatnike Crvenog križa i Crvenog polumjeseca koji obilježavaju svoj dan.

„Molimo za djelatnike u tim zaslužnim ustanovama kako bi Gospodin blagoslovio njihov rad, koji donosi toliko dobra“, rekao je Papa u uvodnoj riječi i istaknuo kako „Isus tješi svoje i pokazuje im put utjehe“.

Osvrćući se na ozračje koje je vladalo oko Isusa prigodom posljednje večere, Papa je primijetio kako je ne samo Isus bio žalostan, već i učenici, jer su i oni predosjećali da će se dogoditi nešto strašno. Ipak ih je Isus tješio i pokazao im put utjehe: Vjerujte u Boga i u mene, koji sam Put, Istina i Život. Prema mišljenju pape Franje postoje tri dimenzije Isusove utjehe. On tješi izbliza, u Istini i u Nadi. Izbliza, jer on nije nikada daleko. Blizina je Božji način ponašanja. Svojim utjelovljenjem nam se približio. On ne govori praznim riječima. Govori malo, ali i izbliza. Druga oznaka Isusovih riječi je istina; on je istinit, ne služi se formalnostima ni krilaticama, koje su u biti samo laži, već utješnim riječima i objavljuje da je on Istina, da ide dalje i da će umrijeti. Sve to govori nježno bez povrede ikoga. Treće područje Isusovog govora tiče se nade. On je svjestan teških trenutaka te kaže učenicima da njihovo srce ne smije ipak biti žalosno, jer u Očevom domu ima mnogo prostora te im ide pripraviti mjesto. Kada bude sve to učinio doći će ih uzeti kako bi i oni bili s njime, jer Gospodin dolazi iznova svaki put kad netko napušta ovaj svijet, objasnio je Papa i primijetio kako Isus nije rekao da mi nećemo trpjeti, već istinu. Očekuje od nas da budemo mirni, jer je to temelj utjehe. On će nas uzeti za ruku i odvesti tamo gdje će i On biti. Kada nam ide loše znamo biti ljuti na Gospodina i ne priznajemo da nam govori nježno, istinito i s nadom, primijetio je Papa i molio Boga za milost utjehe. Božja utjeha je istinita, ne razočarava niti obmanjuje, već otvara vrata nade.