Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa na susretu s romskom zajednicom: „Put do mirnoga suživota je u integraciji“

Košice (IKA)

Trećega dana pastoralnog pohoda Slovačkoj, u utorak 14. rujna u gradskoj četvrti Košica Luník IX, Papa Franjo se susreo s romskom zajednicom koja tamo živi tridesetak godina, prenosi Vatican News.

„Osuda i predrasude samo povećavaju udaljenosti. Neprijateljstvo i oštre riječi nam ne pomažu. Marginaliziranjem drugih ne postižemo ništa. Odvajanje nas samih od drugih na kraju nas dovodi do ljutnje“, poručio je papa Franjo, osudivši diskriminaciju s kojom se Romi suočavaju te nadodao da je „put do mirnoga suživota u integraciji“.

Naselje Luník IX, gdje se Papa susreo s romskom zajednicom, najgušće je naseljeno područje na kojem Romi žive u Slovačkoj. Osnovne usluge poput plina, tekuće vode, kanalizacije, struje i grijanja, oskudne su u dotrajalim i pretrpanim stambenim zgradama. Nakon što je saslušao svjedočanstva nekih Roma, Papa je rekao da nije jednostavno ostaviti predrasude za sobom, čak ni za kršćane. „Nije lako cijeniti druge, pogotovo ako na njih gledamo kao na problem ili neprijatelje; ako donosimo presude bez ikakvog napora da ih upoznamo i poslušamo njihove priče“.

Ukazujući na Isusov poticaj da ne sudimo druge, Sveti Otac je iskazao žaljenje zbog ogovaranja i glasina koje doživljavamo ili predrasuda i prosudbi koje namećemo drugima, opravdavajući sami sebe. „Na taj način“, rekao je, „svojim riječima unakazujemo ljepotu djece Božje, koji su naša braća i sestre“. „Ne možemo reducirati stvarnost drugih kako to odgovara našim unaprijed zapakiranim idejama. Čovjeka ne možemo ukalupiti“.

Naše znanje i uvažavanje drugih mora biti utemeljeno na priznanju da svaki od njih posjeduje nepovredivu ljepotu Božjeg sina ili kćeri, odraz Stvoriteljeve slike, poručio je Sveti Otac. Prisjećajući se riječi svetog pape Pavla VI. „u Crkvi niste na margini… vi ste u srcu Crkve“, papa Franjo je rekao romskoj zajednici da se „u Crkvi nitko ne smije osjećati kao da je na krivom mjestu ili ostavljen po strani“.

Rekao im je i da su prečesto bili predmetom predrasuda i oštrih prosudbi, diskriminatornih stereotipa, klevetničkih riječi i gesta koje čine čovječanstvo siromašnijim. Vraćanje dostojanstva, rekao je Sveti Otac, znači s predrasuda prijeći na dijalog, s introspekcije na integraciju. Objasnio je da integracija kroz miran suživot, kao prirodni, postupni i vitalni proces, započinje međusobnim upoznavanjem, koje strpljivo raste, držeći pogled prema budućnosti, a to su djeca.

„Naša djeca“, istaknuo je Papa, „žele rasti zajedno s drugima bez da nailaze na prepreke i isključenost“. „Ona zaslužuju kvalitetan zajednički i slobodan život“, rekao je Sveti Otac, pozivajući da se donose „hrabre odluke uime djece, kojima se promiče njihovo dostojanstvo te da ih se odgaja tako da mogu odrastati čvrsto utemeljeni na vlastitom identitetu i da im budu dane sve mogućnosti koje požele“.

Inače, salezijanci Don Bosca, uz pomoć sestara salezijanki i brojnih volontera, osnovali su pastoralni i društveni centar u Luniku IX, pomažući tako u integraciji romske zajednice. Papa Franjo zahvalio je svima koji su se posvetili tome zadatku, osobito svećenicima, posvećenim osobama te laicima. „Ne bojte se ići ususret marginaliziranima. Vidjet ćete da izlazite u susret Isusu“, rekao im je te dodao da ih Isus čeka „gdje god postoji potreba, a ne utjeha; gdje god vlada služenje, a ne moć; gdje god je potrebno utjelovljenje, a ne vlastiti užitak. To su mjesta gdje ćete ga pronaći“, rekao je Sveti Otac, izražavajući svoju bliskost i s izbjeglicama te zatvorenicima, prenosi Vatican News.