Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Neka se razjasni odgovornost za atentate počinjene na Uskrs na Šri Lanki

Vatikan (IKA)

Apel vlastima u Šri Lanki da rasvijetle krvoproliće koje se u toj zemlji dogodilo na Uskrs prije tri godine, uputio je papa Franjo pozdravljajući Šrilančane okupljene u ponedjeljak 25. travnja u bazilici Svetoga Petra na misi u povodu treće obljetnice atentatā, izvijestio je Vatican News.

Molim vas, iz ljubavi prema pravednosti, iz ljubavi prema vašem narodu, neka se konačno razjasni tko su odgovorni za te događaje. To će donijeti mir vašoj savjesti i domovini, apel je pape Franje koji je uputio vlastima u Šri Lanki, na kraju mise koju je, u nazočnosti oko 3500 šrilankanskih vjernika, većinom iz Rima, ali i drugih krajeva Italije slavio nadbiskup Colomba kardinal Malcolm Ranjith. Atentat je počinjen na Uskrs, 21. travnja 2019. godine. Tada je šest bombaša samoubojica prouzročilo smrt više od 250 osoba, u nekoliko napada na tri crkve i tri hotela.

Uskrsnuće je svjetlost nade

Uz pozdrav uskrsloga Krista „Mir vama“, papa Franjo je molio za sve žrtve nasilja i rata, a posebno terorizma. Na susretu s Papom bili su prisutni i preživjeli u tim napadima – četrdeset jedna osoba, među kojima i djeca koja su nakon atentata ostala invalidi. Sve njih Papa je podsjetio: samo je uskrsli Gospodin naš Spasitelj.

Suočeni s užasom i apsurdom određenih djela, za koja se čini da je nemoguće da su ih počinili ljudi, pokazuje se očitim da je to djelo Zloga, rekao je Papa. Stoga razumijemo zašto je Sin Božji, Nevini, Sveti, Pravedni, morao umrijeti razapet kako bi nas spasio. Uzeo je na sebe ne samo smrt, nego i okrutnost zla, mržnje, bratoubilačkog nasilja. Njegov križ i njegovo uskrsnuće svjetlost su nade u najgušćoj tami. Molimo danas za sve žrtve nasilja i rata, a posebno terorizma, potaknuo je Sveti Otac.

Molitva za Šri Lanku

Papa se potom spomenuo apostolskoga putovanja u tu otočnu državu u Indijskom oceanu, na kojemu je bio 2015. godine, te potaknuo na molitvu za građansku i crkvenu zajednicu Šri Lanke. Molimo za vladajuće, za one koji imaju društvene i odgojne odgovornosti, kao i za čitavi narod. Neka sadašnje teškoće budu riješene zauzimanjem i suradnjom sviju. Molimo za Crkvu u Šri Lanki: neka po zagovoru Presvete Djevice Marije bude ispunjena Duhom Svetim i neka radosno naviješta evanđelje Krista Spasitelja, rekao je papa Franjo.

Ključne riječi:
atentat papa Franjo šri lanka