Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa o Scalfariju: Rado se sjećam naših razgovora

Vatikan (IKA)

Papa Franjo izrazio je žalost zbog smrti 98-godišnjega novinara Eugenija Scalfarija, utemeljitelja i ravnatelja dnevnika La Repubblica, koji je na toj funkciji bio 20 godina, prenosi Vatican News.

Eugenio Scalfari bio je središnji ime talijanskoga novinarstva tijekom, a i nakon što je napustio vodstvo dnevnika La Repubblica. Rođen je 1924. u Civitavecchiji, a preminuo je u četvrtak 14. srpnja u u Rimu u 99. godini života. Papa Franjo je, kako je izvijestio ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Matteo Bruni, s tugom primio vijest o smrti svojega prijatelja. Rado čuva uspomene na susrete i bogate razgovore o krajnjim pitanjima o čovjeku, koje je imao s njim tijekom godina te njegovu dušu u molitvi povjerava Gospodinu, da ga primi i utješi njegove bližnje.

Svijet informacija vidio ga je kao protagonista od njegovih prvih koraka, svijet koji je duboko obnovio dvjema publikacijama koje je uređivao: tjednikom L’Espresso i ponajviše dnevnikom La Repubblica, koji je ustanovio 1976. i u nekoliko godina doveo na vrh interesa čitatelja. Scalfari nije bio samo novinar, bio je svestrani čovjek kulture. Objavio je više knjiga, počevši od prve iz 1998. naslovljene „Labirint“.

S poštovanjem se i prijateljstvom sjećam Eugenija Scalfarija, utemeljitelja dnevnika La Repubblica, protagonista sekularne kulture, piše u tweetu kardinal Gianfranco Ravasi. U sjećanju čuvam naš zanosni razgovor 2013., u pravom duhu ‘Predvorja narodā’, o izazovima i budućnosti informiranja.

Nakon izbora za Petrova nasljednika, papa Franjo se s Eugenijem Scalfarijem dopisivao te dao intervju o odnosu vjere i sekularizma, objavljen u knjizi u nakladi Einaudi-La Repubblica. Bio je to razgovor, iako s dva različita stajališta, koji je pobudio pozornost šire javnosti. Upravo kao odgovor Eugeniju Scalfariju, papa Franjo je 4. rujna 2013. u spomenutom dnevniku njegovu utemeljitelju napisao: ‘Crkva, vjerujte mi, unatoč svojoj sporosti, nevjernosti, pogrješkama i grijesima koje je možda počinila i još može počiniti u onima koji ju čine, nema drugog smisla i svrhe osim življenja i svjedočenja Isusa’, prenosi Vatican News.