Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Obnovljenim ekumenskim duhom nastavite služiti ljudima na moru

Vatikan (IKA)

Papa Franjo obratio se video-porukom Međunarodnom kršćanskom pomorskom društvu koje od godine 1969. okuplja neprofitne kršćanske organizacije koje se zauzimaju za dobrobit pomoraca u oko 125 zemalja u svijetu.

U povodu 50. obljetnice osnutka toga društva u Kaohsiungu na Tajvanu od 21. do 25. listopada održava se 11. svjetska konferencija, o temi „50 godina zajedničkog rada za pomorce, ribare i njihove obitelji“. Papa je tom prigodom sve potaknuo da obnovljenim ekumenskim duhom nastave služiti ljudima na moru, prenosi Vatican News.

Sveti Otac uputio je pozdrav mira i dobra svim sudionicima konferencije, te želju da u tim danima razmišljanja i susreta prepoznaju učinkovitije oblike pomoći pomorcima, ribarima i njihovim obiteljima. Još uvijek je aktualno apostolsko pismo „Stella maris“ iz godine 1997., kojim je sv. papa Ivan Pavao II. naznačio temeljne smjernice za pastoralnu skrb mnogih osoba koje rade na moru i njihovih obitelji, kao i onih koji putuju morem, istaknuo je Papa. Podsjetio je da je u tom dokumentu „moj prethodnik pozvao da radimo kako bi ljudi koji rade na moru imali obilna sredstva potrebna za svet život“.

Dakle, polazeći od apostolskog pisma, papa Franjo obnovio je poziv svim predstavnicima različitih kršćanskih tradicija toga društva, kako bi ljudima na moru pomogli upoznati Isusa Krista i živjeti u skladu s njegovim učenjem, u poštovanju i međusobnom prihvaćanju. Ohrabrujem vas da nadvladate teškoće koje se ponekad mogu susresti u vašem poslanju, promičući s uvjerenjem ekumenski duh. Pratim vas molitvom i blagoslovom koji rado zazivam na vas, na vaše sadašnje radove i na sve koji su povjereni vašoj pastoralnoj službi, zaključio je Papa.