Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa otputovao iz Japana

Tokyo (IKA)

Papa Franjo završio je u utorak 26. studenoga svoje 32. međunarodno apostolsko putovanje tijekom kojega je posjetio Japan i Tajland, javlja Vatican News.

Nakon kratke oproštajne svečanosti u zračnoj luci Tokyo-Haneda u 11.43 sati po mjesnom vremenu (3.43 po srednjoeuropskom) Papa je ušao u zrakoplov kojim putuje u Rim. U rimsku međunarodnu zračnu luku Fiumicino zrakoplov bi trebao sletjeti oko 17 sati.

Oproštajna svečanost u zračnoj luci u Tokyu. Foto: Vatican Media

Prije odlaska papa se susreo s mladima iz Zaklade Scholas Occurrentes zahvalivši mladićima i djevojkama zauzetima u zakladi za njihovo svjedočanstvo i kreativnost, te posjetio Sveučilište Sophia koje je 1913. godine u Tokyju, na poziv pape Pija X., osnovala Družba Isusova.

Tijekom svoga osmodnevnog boravka u dvjema azijskim zemljama održani su brojni susreti, svečanosti, slavlja i svjedočanstva. Papa je digao glas protiv „rane zlostavljanja i izrabljivanja najmanjih i najsiromašnijih“, upozorio na nemoralnost korištenja i posjedovanja atomskog oružja te je potaknuo mlade da „izgrađuju budućnost utemeljenu na kulturi bratstva“. Čitav je svijet podsjetio na važnost dijaloga i ulogu religija u procesu izgrađivanja pravednije budućnosti u kojoj će se ljudska prava više poštivati.

Oproštajna svečanost u zračnoj luci u Tokyu. Foto: Vatican Media

Neposredno nakon polijetanja zrakoplova iz Tokya, papa Franjo uputio je japanskom caru Naruhitu brzojav sljedećega sadržaja: „Na odlasku iz Japana izražavam duboku zahvalnost vašem Veličanstvu, članovima carske obitelji i čitavom japanskom narodu na srdačnoj dobrodošlici i velikodušnom gostoprimstvu. Jamčim Vam svoje molitve i zazivam na sve vas obilje Božjeg blagoslova.“

Ključne riječi:
Japan Papa završetak pohoda