Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Pomirenje među kršćanima važan je doprinos miru

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u četvrtak 30. lipnja u audijenciju izaslanstvo Ekumenskoga patrijarhata, koje je stiglo u Rim povodom svetkovine svetih Petra i Pavla, te potaknuo na zajednički hod, kao braća, kako bi se ostvarilo istinsko ljudsko bratstvo, prenosi Vatican News.

Pomirenje među razdvojenim kršćanima, kao prinos pacifikaciji naroda u sukobu, danas je aktualnije nego ikada, dok je svijet uznemiren okrutnom i besmislenom ratnom agresijom u kojoj se brojni kršćani bore među sobom, istaknuo je papa Franjo, obraćajući se izaslanstvu Ekumenskoga patrijarhata koje je doputovalo u Rim.

Prisutnost izaslanstva na euharistijskom slavlju u srijedu 29. lipnja u bazilici Svetoga Petra opipljiv je znak da je prevladano vrijeme udaljenosti i ravnodušnosti, tijekom kojega se smatralo da su podjele neotklonjiva činjenica. Danas, naime, objasnio je Papa, zahvaljujući „dragom bratu Bartolomeju“, ekumenskom patrijarhu, i Svetom Sinodu što su poslali izaslanstvo, naše Crkve vode bratski i plodonosni dijalog, i uvjereno se i nepovratno zauzimaju na putu prema ponovnoj uspostavi punoga zajedništva.

Pred ratom trebamo plakati, pomoći i obratiti se

Pred ratnim skandalom nije potrebno analizirati nego plakati, pomoći i obratiti se, istaknuo je papa Franjo. Trebamo plakati zbog žrtava i previše prolivene krvi, smrti tolikih nedužnih ljudi, trauma obitelji, gradova, čitavoga naroda; koliko trpe oni koji su izgubili svoje najdraže i koji su primorani napustiti vlastiti dom i svoju domovinu.

Pomoći toj braći i sestrama poziv je na milosrđe koje smo, kao kršćani, dužni očitovati u odnosu na Isusa migranta, siromašnoga i ranjenoga. Međutim, postoji također potreba za obraćenjem, kako bismo shvatili da oružana osvajanja, ekspanzije i imperijalizmi nemaju nikakve veze s Kraljevstvom koje je Isus navijestio, napomenuo je Papa.

Pomozimo jedni drugima ne popustiti napasti da zavodljivostima svijeta ušutkamo neodoljivu novost evanđelja te Oca sviju pretvorimo u Boga vlastitih razloga i vlastitih nacija, napomenuo je Sveti Otac. Od njega polazimo kako bismo shvatili da više nije vrijeme da se crkveni programi uređuju prema logikama moći i pogodnostima svijeta, nego prema odvažnom evanđeoskom proročanstvu mira. U poniznosti i s mnogo molitve, ali također hrabro i otvoreno, rekao je.

Ostvariti istinsko univerzalno bratstvo

Crkve sestre, narodi braća, govorio je nezaboravni ekumenski patrijarh Atenagora, mudri i hrabri pastir, koji je preminuo prije pedeset godina te je i dalje, za Papu i za mnoge, vrelo nadahnuća. Traženje jedinstva kršćana nije stoga samo interno pitanje Crkvi. To je prijeko potreban uvjet za ostvarenje istinskoga univerzalnog bratstva koje se očituje u pravednosti i solidarnosti prema svima,  istaknuo je papa Franjo.

U tom smislu znak nade, na putu prema ponovnoj uspostavi punoga zajedništva, dolazi sa sastanka Koordinacijskoga odbora Međunarodnoga mješovitog povjerenstva za teološki dijalog između Katoličke Crkve i Pravoslavne Crkve, koji je zbog pandemije dvije godine odgađan, rekao je. Papina je želja stoga da teološki dijalog napreduje promičući novi mentalitet koji će, svjestan pogrešaka iz prošlosti, dovesti do toga da sve više zajedno gledamo sadašnjost i budućnost, ne dopuštajući da nas zarobe predrasude drugih epoha.

Nemojmo se zadovoljiti „crkvenom diplomacijom“ kako bismo ostali pri vlastitim idejama, nego hodimo zajedno kao braća; molimo jedni za druge, radimo jedni s drugima, podupirimo se uzajamno gledajući Isusa i njegovo evanđelje,  potaknuo je papa Franjo, prenosi Vatican News.