Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Potrebna je ustrajnost da bismo zadobili obećano

Vatikan (IKA)

Predvodeći misno slavlje u Domu Svete Marte u petak 1. veljače papa Franjo govorio je o značenju ustrajnosti na putu života.

Svi prolazimo kroz razdoblja dezolacije, trenutke mraka u kojima kao da stvari gube smisao; no, tada kršćani moraju ustrajati kako bi došli do obećanja Gospodinova, a ne odustajati i nazadovati, poručio je Papa osvrnuvši se na prvo čitanje iz Poslanice Hebrejima (10,32-39) koje govori o značenju ustrajnosti na putu života, prenosi Vatican News. Pisac Poslanice Hebrejima govori kršćanima koji prolaze kroz trenutke mraka i progona kao što svaki pojedinac prolazi kroz razdoblja potištenosti, „kada se ništa ne osjeća“ i kada u našoj duši postoji neka vrsta otuđenosti. To su trenuci dezolacije koje je proživljavao i sam Isus.

Kršćanski život nije karneval, nije slavlje i neprestana radost; kršćanski život ima lijepih i ružnih trenutaka, trenutaka topline i otuđenosti, kada je sve bez smisla – to je vrijeme dezolacije. U to vrijeme, bilo zbog nutarnjih progona, bilo zbog nutarnjeg stanja duše, pisac Poslanice Hebrejima kaže: „Postojanosti vam uistinu treba da biste vršeći volju Božju zadobili obećano“. Dakle, potrebna je ustrajnost da bismo zadobili obećano, rekao je Papa.

U propovijedi se Sveti Otac usredotočio na dva elementa koji su neka vrsta recepta protiv dezolacije: sjećanje i nadu. Poput apostola potrebno je najprije prisjetiti se lijepih trenutaka, sretnih dana susreta s Gospodinom, to jest, vremena ljubavi, rekao je Papa. Na drugom mjestu treba imati nadu zbog onoga što nam je obećano.

Život se sastoji od lijepih i ružnih trenutaka, važno je ne odustati i ne nazadovati u teškim trenucima.

U teškim trenucima potrebno je odupirati se, ali sjećanjem, nadom i srcem koje kada misli na lijepe trenutke i kada gleda s nadom, diše. To je ono što moramo činiti u dezolaciji kako bismo našli utjehu, osobito onu obećanu od Gospodina. Na kraju je Papa podsjetio na svoj apostolski put u Litvu, u rujnu prošle godine, te kako je bio dirnut hrabrošću tamošnjih mnogih kršćana i mučenika koji su ustrajali u vjeri.

Danas također mnogi ljudi koji trpe za vjeru, ali se sjećaju prvog susreta s Isusom, imaju nade i idu naprijed. To je savjet koji nam daje pisac Poslanice Hebrejima za trenutke progonstva, kada su kršćani proganjani i napadani:

Budite ustrajni! Kada nas đavao napastuje s našim jadima, uvijek je potrebno gledati u Gospodina, ustrajati pod križem prisjećajući se prvih lijepih trenutaka ljubavi, susreta s Gospodinom i nade koja nam pripada, zaključio je Sveti Otac.

Ključne riječi:
misa Papa sv. marta