Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Potrebno je konkretno djelovanje kako bi se zajamčio pristup vodi

Vatikan (IKA)

U poruci organizatorima događaja zamišljenoga u okviru konferencije Ujedinjenih naroda o vodi, koja je započela u New Yorku 22. ožujka, a završava 24. ožujka, Papa je istaknuo alarmantne podatke koji se odnose na pristup tom prijeko potrebnom dobru, te potaknuo na zajedničko zauzimanje u rješavanju hitnih izazova planeta, izvještava Vatican News.

Trebamo udružiti snage, uključujući cijelu međunarodnu zajednicu kako bismo zajedno radili te postigli dogovor i omogućili cjeloviti razvoj čovječanstva – poticaj je koji je papa Franjo uputio u poruci napisanoj povodom događaja „Voda i nada: iskustva i izazovi za promicanje održivoga razvoja i brigu o našem zajedničkom domu“.

Pravo na vodu, pravo je na život, budućnost, nadu

Prema Papinim riječima, njujorška inicijativa treba biti kanal rijeke nade koja će omogućiti da postignuti dogovori poprime konkretan sadržaj u suočavanju s hitnim izazovima planeta. Trideset godina nakon proglašenja 22. ožujka Svjetskim danom voda, podatci o pristupu tom prijeko potrebnom dobru, posljedicama klimatskih promjena i sve većim nejednakostima, među ostalim, alarmantniji su i tragičniji nego ikada – istaknuo je Papa te potaknuo sudionike sastanka na vrhu Organizacije ujedinjenih naroda na konkretno i učinkovito djelovanje.

Želja je Svetoga Oca da konferencija o vodi bude os za povezivanje rješenja koja su potrebna svijetu kako bi se, jamčeći potpuni pristup vodi i higijensko-sanitarnim uvjetima, omogućilo opće ostvarivanje prava na vodu, koje nije drugo doli pravo na život, na budućnost i na nadu. Ne smijemo se bojati rasprave; trebamo rasti s njom, za nas i za generacije koje dolaze – napomenuo je na kraju papa Franjo.

Svjetski dan voda

Svjetski dan voda, koji je obilježen u srijedu, 22. ožujka, ustanovila je Glavna skupština Ujedinjenih naroda 22. prosinca 1992. godine, pozivajući države članice da provode konkretne aktivnosti kao što je promicanje javne svijesti objavljivanjem i širenjem dokumentarnih filmova, organiziranjem konferencija, okruglih stolova i seminara o očuvanju i razvoju hidroloških resursa. Obilježen prvi put 1993. godine, tim se danom želi usmjeriti pozornost na važnost slatke vode te poduprijeti održivo upravljanje oskudnim resursima, rješavajući globalnu krizu vode. Glavni cilj Svjetskoga dana voda 2023. jest ubrzanje promjena kako bi se riješila kriza vode i kanalizacije, piše Vatican News.

Ključne riječi:
papa Franjo Svjetski dan voda vođa