Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa pozvao na pomoć internim izbjeglicama Srednje Amerike

Vatikan (IKA)

U poruci Srednjoameričkom integracijskom sustavu (SICA) u povodu 30. obljetnice njihova osnutka 10. lipnja papa Franjo pozvao je na pojačano zauzimanje za unutarnje izbjeglice u zemljama Srednje Amerike, prenosi Vatican News.

U poruci pročitanoj na susretu solidarnosti u Kostariki u povodu obljetnice SICA-e Papa je upozorio da su osobe raseljene unutar granica svoje zemlje posebno pogođene posljedicama pandemije koronavirusa i klimatskih promjena. Socijalno stanje u jeku pandemije jako se pogoršalo i to često zbog nepravednoga gospodarskoga sustava srednjoameričkih zemalja, upozorio je Papa. Najslabije u društvu sve se više marginalizira, među njima i one koji su izgubili domove u uraganima Iota i Eta prošle godine.

Sveti Otac pozvao je zemlje SICA-e da iznađu djelotvorne međunarodne mehanizme za pomoć pogođenima, upozoravajući da zatvaranje granica nije rješenje. U središtu moraju ostati ljudi, njihova je zaštita važnija od osiguravanja nacionalnih granica, poručio je Papa.

Srednjoameričkom integracijskom sustavu pripadaju Belize, Kostarika, Dominikanska Republika, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nikaragva i Panama, a promatrački status ima više od 30 zemalja, među njima i Sveta Stolica.