Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa pozvao švicarske gardiste da njeguju zajedništvo

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u audijenciju 6. svibnja nove pripadne Papinske švicarske garde u sklopu priprema za tradicionalno polaganje zakletve koja se polaže već tradicionalno svake godine 6. svibnja, izvještava Vatican News.

Naime, toga dana obilježava se godišnjica na herojske žrtve 147 švicarskih gardista koji su poginuli dok su branili papu Klementa VII. tijekom pljačkanja Rima 1527. godine od strane njemačkih plaćenika cara Svetog rimskog carstva Karla V.

Pozdravljajući zapovjednika Švicarske garde, pukovnika Christopha Grafa, njegove suradnike i kapelana, papa Franjo je u svom obraćanju još jednom istaknuo svoju zahvalnost Papinskoj švicarskoj gradi za njezinu prisutnost u Vatikanu koja se, kako je rekao Papa, “ističe po svojoj kvaliteti zbog svog ljubaznog, pažljivog, skrupuloznog stila”, i zbog usluge koja je uvijek “velikodušna i vrijedna”. Zahvalio je i njihovim obiteljima koje omogućile da daju dobar odgoj svojoj djeci.

Ističući snažno prijateljstvo švicarskih gardista koje potiče njihovu motivaciju, papa Franjo istaknuo je ključnu važnost odnosa za sve kršćane. “Dobri odnosi su glavni put za naš ljudski i kršćanski rast i sazrijevanje”, rekao je Papa, podsjetivši da „mnogo toga što karakterizira našu osobnost naučili smo kroz odnose s roditeljima, braćom i sestrama, školskim kolegama, učiteljima, prijateljima, kolegama s posla.”

“Odnos je ključno iskustvo za kršćane: Isus nam je objavio i posvjedočio da je Bog ljubav, on je odnos u sebi, i u tom otajstvu nalazimo cilj i ispunjenje našeg postojanja.”

Zbog toga je, istaknuo je Papa, dvogodišnja služba u Švicarskoj gardi tako važno i formativno vrijeme za gardiste: “To nije samo razdoblje rada, već vrijeme života i odnosa, intenzivnog zajedništva u raznolikosti društva”.

“Ova raznolikost i intenzitet zajednice i odnosa u vašem svakodnevnom okruženju vojarne predstavlja bitan i za vas određujući aspekt.”

Zaključujući govor, papa Franjo potaknuo je novake da njeguju život u zajednici. Radije se izolirajte pred računalom ili pametnim telefonom, kao što to mladi danas često čine i “bolje iskoristite slobodno vrijeme za zajedničke aktivnosti, za trenutke bratstva u kojima se razgovara i dijeli”, rekao je Papa.

Ceremonija prisege novih švicarskih gardista trebala bi se održati 6. svibnja u 17 u dvorištu svetog Damaza u Vatikanu. Od 34 novaka, njih 16 govori njemački, 16 francuski i dva talijanski jezik.

Prije susreta s papom Franjom, švicarski gardisti i njihove obitelji bili su na misi koju je predvodio kardinal državni tajnik Pietro Parolin u Bazilici svetog Petra.