Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Pravi edukator prati, sluša i razgovara

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je 20. travnja izaslanstvo globalnoga istraživačkog projekta za unaprjeđenje katoličkog obrazovanja (Global Researchers Advancing Catholic Education Project - GRACE), prenosi Vatican News.

Educirati ne znači puniti glavu idejama, jer tako nastaju „automati“, nego hoditi zajedno s osobama u napetosti između rizika i sigurnosti, istaknuo je papa Franjo u slobodnom govoru – nakon što je pripremljeni govor uručio – izaslanstvu globalnoga istraživačkog projekta za unaprjeđenje katoličkog obrazovanja. Riječ je o novom projektu međunarodnoga istraživanja koji su potaknuli volonteri, u svrhu promicanja vrijednosti katoličkoga obrazovanja u poštovanju identiteta i dijaloga.

Educirati znači riskirati u napetosti između glave, srca i ruku, rekao je Papa te dodao – u skladu, tako da mislim na ono što osjećam i činim; da osjećam ono što mislim i činim; da činim ono što osjećam i mislim. To je sklad. Papa je nastavnike i profesore osnovnih i srednjih škola te sveučilišta potaknuo da prate učenike i studente na njihovu obrazovnom putu.

Ne može se obrazovati ne hodeći zajedno s osobama koje obrazujemo, rekao je te istaknuo da educirati ne znači govoriti jednostavno retoričke stvari; educirati znači povezivati sa stvarnošću ono što se govori. Djevojke i mladići imaju pravo pogriješiti, ali edukator ih prati na putu kako bi usmjerio njihove pogreške, da ne bi bile opasne. Pravi se edukator nikada ne preplaši pogreške; on prati, uzima za ruku, sluša, razgovara. Ne prestraši se i čeka. To je ljudski odgoj: educirati znači učiniti da raste, pomoći u odrastanju.

Započinjući dijalog s papom Franjom, glasnogovornik izaslanstva je objasnio da je svrha projekta upravo edukacija, ali ne samo prenoseći spoznaje, nego dajući prostora također na duhovnom i pastoralnom području, kao i onomu što starije osobe mogu prenijeti mladima.

Papa je pritom istaknuo važnost dijaloga između mladih i starijih osoba. Stablu, da bi raslo, trebaju bliski odnosi s korijenima, rekao je te spomenuo jednoga pjesnika, njegova sunarodnjaka, koji kaže: ‘Sve ono što je na stablu procvjetalo, dolazi od onoga što ono ima pod zemljom’. Bez korijena se ne postiže napredak. Samo s korijenima postajemo osobe, dodao je Papa te rekao odlučno ‘ne’ hladnom i krutom tradicionalizmu, napominjući da istinska tradicija znači preuzimati iz prošlosti kako bismo išli naprijed. Tradicija nije statična; dinamična je, usmjerena prema naprijed.