Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa predao papinsko odlikovanje sestri Mariji Concetti Esu

Vatikan (IKA)

Na kraju današnje opće audijencije na Trgu sv. Petra Papa je predao misionarki u Africi Mariji Concetti Esu papinsko odlikovanje u znak poštivanja i zahvalnosti zbog šezdeset godina provedenih u službi života na afričkome kontinentu.

Sestra Maria Concetta iz redovničke družbe Kćeri svetog Josipa iz Genonija, porijeklom sa Sardinije, ima 85 godina i gotovo je 60 godina misionarka u Africi, gdje služi kao babica. „Sreo sam je u Banguiju (Srednjoafrička Republika), kad sam išao ondje otvoriti Jubilej milosrđa. Tamo mi je rekla da je u svome životu pomogla tisućama djece da dođu na svijet“, rekao je Papa u svome obraćanju. Sveti je Otac tom prigodom misionarki dodijelio papinsko odlikovanje. „Draga sestro, u moje i u ime čitave Crkve dodjeljujem vam ovo priznanje. To je znak naše ljubavi i naše zahvalnosti za sav vaš rad među sestrama i braćom u Africi, u službi života djece, majki i obitelji“, rekao je Papa.

Sestra Maria Concetta Esu u Africi među djecom u Zongu. Foto: Vatican Media

„Ovom gestom posvećenom tebi, želim izraziti svoju zahvalnost i svim misionarima i misionarkama, svećenicima, redovnicima i vjernicima laicima koji šire sjeme Kraljevstva Božjega u svim dijelovima svijeta. Vaš rad, dragi misionari, je velik. Vi „trošite“ svoj život sijući Božju riječ svojim svjedočanstvom… I u ovome svijetu vas se ne spominje u vijestima. Niste među vijestima u novinama. Kardinal Hummes, koji je zadužen od brazilskog episkopata za čitavu Amazoniju, često posjećuje gradove i sela u Amazoniji. I svaki put kada dođe tamo – sam mi je to rekao – odlazi na groblje i posjećuje grobove misionara; koliki su umrli mladi zbog bolesti protiv kojih nisu imali antitijela. I rekao mi je: „Svi oni zaslužuju da budu kanonizirani“, jer su utrošili život u služenju. Draga braćo i sestre, s. Maria Concetta, nakon ove obveze, vratit će se u Afriku. Pratimo je molitvom. I neka nam njezin primjer pomogne da živimo evanđelje tamo gdje jesmo“, rekao je Papa u svome obraćanju.

U studenome 2015. godine prigodom Papina pohoda Srednjoafričkoj Republici s. Maria Concetta je doplovila kanuom u Bangui da pozdravi Papu. Sa sobom je povela jednu djevojčicu koja ju je nazivala bakom. Danas je došla iz Sardinije sa svojim susestrama i poglavaricom Marijom Lucianom Zarom u Rim ponovno se susresti s Papom kako bi primila iz njegovih ruku papinsko odlikovanje. Svijet su obišle slike zagrljaja Svetoga Oca i vremešne misionarke. No, s. Marija je izjavila kako nema te sile na svijetu koja bi je zadržala u Italiji. Više je puta, govoreći o svojoj Africi, ponovila ove riječi: „Želim ostati ovdje, neću nikada biti dezerter. Dala sam svoj život ovdje i ovdje ću ostaviti i svoje kosti“.

Ključne riječi:
Maria Concetta Esu odlikovanje Papa