Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa prihvatio ostavku čileanskoga kardinala Ezzatija

Vatikan (IKA)

Kardinal Ricardo Ezzati Andrello (77), pod pritiskom javnosti u vezi sa slučajem zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi u Čileu, povukao se s čela Nadbiskupije Santiago.

Papa Franjo prihvatio je njegovu ostavku, a za apostolskoga administratora imenovao franjevca kapucina Celestina Aosa Braca, dosadašnjega biskupa Copiapa na sjeveru Čilea, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice u subotu 23. ožujka.

Žrtve zlostavljanja u Crkvi optužuju salezijanca Ezzatija, kao i njegova predšasnika u službi nadbiskupa  Santiaga kardinala Francisca Errazuriza da su godinama štitili zlostavljača i sabotirali istrage, što kardinal Ezzati odlučno  niječe. U petak 22. ožujka sud u Santiago de Chileu odbio je Ezzatijev zahtjev za obustavom istrage povezane s optužbama protiv njega, prenio je Vatican News. Riječ je o slučaju bivšega kancelara nadbiskupije Santiago Oscara Munoza Toleda optuženog za zlostavljanje i uhićenoga u ljeto 2018. godine.

Kardinal Ezzati opetovano tvrdi da nije kriv,  da nikada nije ometao istragu te da će ispuniti svoju građansku dužnost i dati sve informacije koje mogu pomoći istrazi. Ezzati je podrijetlom iz Italije, no već 1959. odlazi u Čile i stupa u novicijat salezijanaca don Bosca. Godine 1996. papa Ivan Pavao II. imenuje ga biskupom Valdivie, Benedikt XVI. imenuje ga 2010. nadbiskupom u Santiago de Chile, a papa Franjo 2014. kardinalom.

Kapucin Celestin Aos Braco rođen je 6. travnja 1945. u španjolskom Artaizu, s 18 godina stupa u Kapucinski red. Nakon svećeničkog ređenja studira psihologiju u Barceloni i Santiagu. Između ostaloga služio je na crkvenim sudovima, te kao učitelj i župnik. Papa Franjo imenovao ga je 25. srpnja 2014. biskupom Copiapa.

Pravno gledano, stolica nadbiskupa Santiaga s odstupanjem kardinala Ezzatija i bez imenovanja službenoga nasljednika je ispražnjena. Kao privremeni upravitelj Aos doduše preuzima sve dužnosti i prava mjesnoga ordinarija ali kao apostolski administrator djeluje kao papin predstavnik, dakle u tijesnoj povezanosti s Rimom.

Nakon što je Papa protekle godine u Čile poslao svoga predstavnika da istraži slučajeve zlostavljanja u mjesnoj Crkvi a sve članove Čileanske biskupske konferencije zatim pozvao u Vatikan, ukupno je prihvatio ostavke njih osmorice. Usto je zbog zlostavljanja otpustio iz kleričkog staleža dvojicu umirovljenih čileanskih biskupa koji žive u inozemstvu.

S postavljanjem biskupa Aosa apostolskim administratorom u Santiagu, trenutačno je ispražnjeno (sede vacante), devet od 27 čileanskih biskupskih sjedišta i prelatura koje sada vode privremeni upravitelji – San Felipe, Valparaiso, Santiago, Rancagua, Talca, Chillan, Osorno, Puerto Montt i nadbiskupija glavnoga grada Santiago. Još je godine 2017. ispražnjeno i sjedište biskupije Valdivia, otkako je Ignacio Ducasse kao nadbiskup premješten u  Antofagastu.

 

Ključne riječi:
aos Čile ezzati ostavka Papa