Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa primio američkoga povjerenika za klimu

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u subotu 15. svibnja američkoga povjerenika za klimu Johna Kerryja, prenosi Vatican News.

Premda Tiskovni ured Svete Stolice nije objavio pojedinosti privatne audijencije, promatrači smatraju da je bila riječ o klimatskoj konferenciji COP26 (Conference of the Parties) koja će se u studenomu održati u Glasgowu. Bivši američki državni tajnik u travnju je organizirao virtualnu klimatsku konferenciju na kojoj je govorio i papa Franjo, koji nakon objavljivanja svoje ekološke enciklike „Laudato si'” godine 2015. opetovano poziva na zaštitu okoliša i klime a Sveta Stolica često priređuje skupove o toj temi. U rimskim medijima nagađa se da bi Papa i osobno mogao otputovati u Glasgow.

Nakon četverogodišnjega povlačenja iz ekoloških projekata u doba administracije Donalda Trumpa, SAD želi intenzivirati svoj angažman na tom području. Kerry se u petak 14. svibnja susreo s talijanskim premijerom Mariom Draghijem s kojim je razgovarao o daljnjoj bilateralnoj suradnji u zaštiti klime.

U razgovoru za Vatican News nakon susreta Kerry je istaknuo da je papa Franjo jedan od jakih glasova razuma i veliki moralni autoritet u klimatskoj krizi. U borbi za zaštitu klime sve zemlje imaju zajedničku ali i diferenciranu odgovornost, a u izgradnji održivoga gospodarstva moraju se napustiti današnji koncepti jer bez prihvaćanja jednostavnijega životnoga stila neće se moći izbjeći klimatska katastrofa, istaknuo je Kerry.

Ključne riječi:
cop26 kerry Papa