Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa primio dobitnika Nobelove nagrade za mir

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u petak 9. prosinca u Vatikanu kongoanskoga ginekologa Denisa Mukwegea (67), koji je 2018. godine dobio Nobelovu nagradu za mir zbog svoje brige o ženama i djevojčicama, žrtvama ratnoga silovanja, posebno na području Velikih jezera, prenosi Vatican News.

Papin posjet Demokratskoj Republici Kongo snažan je znak; dolazi patiti s kongoanskim narodom koji trpi i očekujemo da će njegova prisutnost pomoći u osvješćivanju svjetske javnosti o drami koju danas proživljavamo te da će svojim molitvama i svojim glasom pridonijeti da se završi ta tragedija, o kojoj se u Europi malo govori, rekao je nobelovac novinarima nakon audijencije.

U kasnijem tweetu istaknuo je, pak, da je tijekom polusatnoga privatnog susreta s Papom razgovarao o humanitarnoj krizi u Demokratskoj Republici Kongo te o prijeko potrebnoj pravednosti, jačanju demokracije i uspostavi mira.

Tijekom susreta liječnik je papi Franji ispričao što želi učiniti u bolnici Panzi, koju je osnovao prije gotovo 25 godina, u svom rodnom Bukawuu, gdje već deset godina živi kao zatočenik kako bi izbjegao atentate. On želi spasiti život i budućnost žena, djevojaka i pa čak i djevojčica, žrtava silovanja i seksualnoga nasilja, koje pripadnici skupina koje se bore protiv Vlade u Kinshasi koriste kao ratno oružje.