Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa primio novu talijansku ministricu unutarnjih poslova

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u petak 14. veljače novu talijansku ministricu unutarnjih poslova Lucianu Lamorgese (66), priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice nakon susreta, ne navodeći pojedinosti razgovora.

Promatrači ističu kako Papa nikad nije primio njezina prethodnika u službi vođu desničarske lige Mattea Salvinija. Salvini je do ljeta 2019. vodio oštru protumigrantsku politiku, zbog čega mu sad, nakon što mu je senat ukinuo imunitet, prijeti i sudski proces. Lamorgese je nestranačka političarka i na području migracija zastupa mnogo umjereniji stav, a prema aktualnim podacima opasnost pogibije za migrante u Sredozemlju znatno je smanjena otkako je preuzela službu. Katolički dnevnik „Avvenire” objavio je krajem siječnja da je postotak izbjeglica koji su izgubili život na putu u Europu pao sa 6,7 posto u prvoj polovici 2019. na 1,3 posto danas.

U međuvremenu je predsjednik Talijanske biskupske konferencije nadbiskup Perugie kardinal Gualtiero Bassetti nedavno pozvao talijanske vlasti na veće zauzimanje za integraciju migranata jer „nije problem u broju migranata već u njihovu vrlo lošem prihvatu”, navevši pritom kako stotine tisuća migranata u Italiji živi bez dozvole boravka, prenosi Kathpress.

Ključne riječi:
lamorgese Papa