Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa primio u audijenciju članove svjetovne ustanove Svećenika misionara Kraljevstva Kristova

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u četvrtak, 11. siječnja u vatikanskoj Apostolskoj palači u audijenciju članove svjetovne ustanove Svećenikâ misionarâ Kraljevstva Kristova.

U svom govoru, koji je prenio Tiskovni ured Svete Stolice, Papa je podsjetio kako je tu ustanovu osnovao fra Agostino Gemelli 1953. godine, prije nešto više od 70 godina. Svoj susret s misionarima te ustanove Papa je iskoristio da istakne vrijednost svjetovnosti u svećeničkoj životu i službi svećenika. Svjetovnost, primijetio je Papa, nije isto što i laicizam. Svjetovnost je dimenzija Crkve, koja je pozvana biti u službi Božjega kraljevstva i svjedočiti ga u ovom svijetu. A posvećenost radikalizira tu dimenziju, koja očito nije jedina, nego je komplementarna eshatološkoj. Crkva, svaki krštenik, je u svijetu i za svijet, ali nije od svijeta, istaknuo je Sveti Otac.

Ako je, dakle, svjetovnost dimenzija Crkve, i vjernici laici i klerici pozvani su je živjeti i izražavati, iako na različite načine. Svaki je od nas ostvaruje prema vlastitom stanju u duhu otajstva utjelovljenja.

Članove Svjetovnog instituta svećenika misionara Kraljevstva Kristova koje je 11. siječnja primio u audijenciju Papa je nazvao „apostolima suosjećanja i istine”. Time, istaknuo je Sveti Otac, potvrđujete svoj zavjet apostolata, u uvjerenju da smo, sjedinjeni s Kristom u Duhu Svetome, apostoli prije svega svojim čovjekoljubljem i krepostima koje Drugi vatikanski koncil opisuje ovako: iskrenost, stalna briga za pravednost, vjernost zadanoj riječi, uglađenost u odnosima, razboritost, jakost duha, promišljenost, čestitost (usp. dekr. Optatam totius, 11).

Draga braćo, neka vas vjernost ovom vašem pozivu zaštiti od dviju tendencija koje su danas raširene i među svećenicima: autoreferencijalnosti i sekularnosti. Nitko od nas nije potpuno imun na to. Moramo to prepoznati i reagirati milošću Gospodnjom, poručio je na kraju Papa.