Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Radost dara je pokazatelj kršćaninova zdravlja

Vatikan (IKA)

U Vatikanu je 8. siječnja objavljena poruka pape Franje za XXVII. svjetski dan bolesnika, koji će se 11. veljače posebno svečano slaviti u Kolkati u Indiji.

Papa ističe da je dar sposoban suprotstaviti se individualizmu i suvremenom društvenom razdvajanju, kako bi se među narodima i kulturama potaknule nove veze i različiti oblici ljudske suradnje. Život je Božji dar, a darovati znači dati samoga sebe. Papa u poruci podsjeća kako pobijediti kulturu odbacivanja i ravnodušja – rješenje za to je dar koji je prije svega „uzajamno priznavanje“. U daru je odraz Božje ljubavi koja svoj vrhunac ima u utjelovljenju Sina Isusa i u izlijevanju Duha Svetoga. Promicati kulturu besplatnosti i darivanja prijeko je potrebno da bi se nadvladala kultura profita, primijetio je Papa, prenosi Radio Vatikan.

Geste besplatnoga dara najvjerodostojniji su put evangelizacije, napomenuo je Sveti Otac te objasnio: U brizi o bolesnima potrebne su profesionalnost i nježnost, besplatne geste, neposredne i jednostavne poput milovanja. Upravo stoga što je dar, život se ne može smatrati jednostavno svojinom ili privatnim vlasništvom, posebice pred postignućima medicine i biotehnologije koja bi u čovjeku mogla pobuditi napast manipuliranja stablom života.

Solidarnost je krepost prijeko potrebna za život. Nijedan se čovjek neće nikada uspjeti potpuno osloboditi potrebe za drugim i za njegovom pomoći. Jedino kada se čovjek ne smatra svijetom za sebe, nego pojedincem koji je po svojoj naravi povezan sa svima drugima, moguća je solidarna društvena praksa usmjerena na opće dobro.

Ne trebamo se bojati priznati da smo u potrebi i nesposobni dati si sve ono što nam je potrebno, jer sami svojim snagama ne uspijevamo nadvladati svako ograničenje, dodao je Sveti Otac.

Podsjetio je također na uzor ljubavi koji je učinio vidljivim Božju ljubav prema siromašnima i bolesnima. Riječ je o sv. Majci Tereziji iz Kolkate, koja je tijekom cijeloga svojeg života bila velikodušna djeliteljica Božjega milosrđa, i koja se sagnula nad osobe na završetku života, ostavljene umrijeti na rubovima ulica, prepoznajući dostojanstvo koje im je Bog dao; učinila je da moćnici svijeta čuju njezin glas. Sveta Majka Terezija nam pomaže shvatiti da jedino mjerilo za djelovanje treba biti besplatna ljubav, napisao je Papa.

Napomenuvši potom da je ljudska besplatnost kvasac u djelovanju dragovoljaca koji su vrlo važni na društveno-zdravstvenom području, i koji rječito žive duhovnost Dobroga Samarijanca, Papa je napomenuo da bi dimenzija besplatnosti trebala nadahnjivati ponajviše katoličke zdravstvene ustanove, jer njihov rad određuje evanđeoska logika, i u naprednijim i u manje naprednim dijelovima svijeta.

Katoličke strukture pozvane su izraziti smisao dara, besplatnosti i solidarnosti, i to kao odgovor na logiku profita po svaku cijenu, primijetio je Papa te na kraju istaknuo da je zdravlje dobro u kojemu se potpuno može uživati samo ako je podijeljeno s drugima; radost je besplatnoga dara, naime, pokazatelj kršćaninova zdravlja.

Ovogodišnji Svjetski dan bolesnika slavi se pod geslom „Besplatno ste primili, besplatno dajte“. Taj izraz iz Matejeva Evanđelja dio je uputa koje Isus daje svojim učenicima. Ton toga poslanja na koje upućuje Isus jest besplatnost, a izvanredno svjedočanstvo besplatne ljubavi bio je život Majke Terezije iz Kolkate, koju je papa Franjo 4. listopada 2016. godine proglasio svetom. Zbog toga će se dan bolesnika posebno svečano slaviti u Kolkati.

Ključne riječi:
dan bolesnika Papa poruka