Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Ratna uporaba atomske energije je zločin

Vatikan (IKA)

Na deveti Međunarodni dan potpunoga uklanjanja nuklearnoga oružja Papa u tweet poruci u ponedjeljak 26. rujna ponovno ističe da, danas više nego ikada, uporaba te vrste resursa u ratne svrhe ne ide samo protiv čovjeka i njegova dostojanstva, nego protiv svih mogućnosti za budućnost u našem zajedničkom domu, prenosi Vatican News.

Papa Franjo je jasan u osudi uporabe nuklearne energije u nemiroljubive svrhe. U današnjoj poruci na svojem Twitter računu @Pontifex sažeo je svoje misli: Želim ponovno istaknuti da je uporaba atomske energije u ratne svrhe, danas više nego ikada, zločin, i to ne samo protiv čovjeka i njegova dostojanstva, nego protiv svake mogućnosti za budućnost u našem zajedničkom domu.

Papa Franjo je poruku poslao na Međunarodni dan potpunoga uklanjanja nuklearnoga oružja te tako još jednom istaknuo hitno potrebno alternativno i neposredno rješenje za odvraćanje koje je potaknula ta vrsta oružja, i na čije se pronalaženje potiče međunarodna zajednica. Rat u Ukrajini pooštrio je sustav u kojemu je nuklearno oružje imalo te i dalje ima vodeću ulogu na svjetskoj geopolitičkoj sceni. Put je to koji bi cijelo čovječanstvo mogao odvesti u ponor samouništenja. Stoga je današnji dan, koji se na poticaj Ujedinjenih naroda obilježava od 2013. svakog 26. rujna, još je jedan poziv na brže razmišljanje, prenosi Vatican News.