Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Ružan je put od vjere do ideologije

Vatikan (IKA)

U propovijedi na jutarnjoj misi u Domu Sv. Marte 8. listopada papa Franjo istaknuo je da postoji način na koji se može biti kršćanin, ali samo pod određenim uvjetima.

Komentirajući čitanje o drugom Božjem pozivu Joni, koji on posluša i ode u Ninivu propovijedati, Papa je podsjetio da je narod povjerovao njegovim riječima i obratio se od zlog puta. Vidjevši to, „sažali se Bogu zbog nesreće kojom im bijaše zaprijetio, i ne učini“, odnosno nije kaznio grad. Tvrdoglavi Jona, jer to je priča o tvrdoglavom čovjeku, dobro je učinio svoj posao i otišao, rekao je papa Franjo, prenosi Vatican News.

Jona se naljutio na Gospodina zato što je previše milosrdan i zato što čini suprotno od onoga što je bio zaprijetio da će učiniti, upravo preko samoga proroka. Jona prekorava Gospodina „jer je milostiv i milosrdan, spor na gnjev i bogat milosrđem“, kazavši da mu je samom bolje umrijeti nego živjeti. Papa je objasnio Jonine riječi: Bolje je umrijeti nego nastaviti posao proroka s tobom koji na kraju činiš suprotno od onoga što si me poslao učiniti.

Razgovor između Gospodina i Jone snažan je razgovor između dva tvrdoglavca, primijetio je Papa. Jona, tvrdoglav sa svojim vjerskim uvjerenjima, i Gospodin, tvrdoglav u svojemu milosrđu; nikada nas ne napušta, kuca na vrata srca sve do kraja. Jona je tvrdoglav jer vjeru shvaća pod uvjetima, primjer je kršćana koji žive „pod uvjetom“, kršćani s uvjetima – uvjetuju Boga, vjeru i Božje djelovanje. Upravo taj „pod uvjetom da“ zatvara kršćane u njihove ideje te oni završavaju u ideologiji, to je ružan put od vjere do ideologije, upozorio je Papa.

Danas ima mnogo takvih kršćana koji se boje odrasti, boje se izazova u životu, boje se Gospodinovih izazova, izazova povijesti, privrženi svojim uvjerenjima, u svojim prvim uvjerenjima, u svojim ideologijama. To su kršćani koji daju prednost ideologiji pred vjerom i udaljuju se od zajednice, boje se staviti u Božje ruke, te radije sude sve oko sebe, iz malenosti svojega srca, rekao je papa Franjo.

Istaknuo je da danas postoje dva lika Crkve: Crkva ideologa koji se skrivaju u vlastitim ideologijama, i Crkva koja pokazuje Gospodina koji pristupa svim stvarnostima, koji se ne gadi – Gospodinu se ne gade naši grijesi, pristupa nam kao što se približavao kako bi pomilovao gubavce, bolesne. Jer, On je došao da bi ozdravljao, došao je kako bi spasio, a ne osudio, poručio je papa Franjo.

 

Ključne riječi:
ideologije jutarnja propovijed Papa