Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa s Lombardijem o predstojećem summitu u Vatikanu

Vatikan (IKA)

Papa Franjo susreo se u utorak 12. veljače s dugogodišnjim vatikanskim glasnogovornikom isusovcem o. Federicom Lombardijem, moderatorom predstojećega susreta predsjednika biskupskih konferencija i redovničkih poglavara iz cijeloga svijeta u Vatikanu o sprječavanju zlostavljanja djece i odraslih ranjivih osoba, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice, ne navodeći pojedinosti razgovora.

U povjerenstvu za pripremu susreta su kardinali Blase Cupich iz Chicaga i Oswald Gracias iz Bombaya, malteški nadbiskup Charles Scicluna kao i njemački psiholog i teolog o. Hans Zollner. U pripravi susreta sudjeluju i vanjski stručnjaci, predstavnici žrtava, Papinsko povjerenstvo za zaštitu maloljetnika kao i dotajnice Dikasterija za laike, obitelj i život Gabriella Gambino i Linda Ghisoni.

Pripravu vrlo pozorno prati i Papa, izjavio je 12. veljače novinarima u Rimu isusovac Zollner, ujedno voditelj Centra za zaštitu djece pri Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. O planiranom tijeku summita rekao je da će se prvoga dana biskupe informirati o njihovim pastoralnim, pravnim, i duhovnim zadaćama u zaštiti djece. Drugoga dana bit će riječi o „polaganju računa“, što su biskupi dosad bili dužni samo Papi, a ovoga puta izvještaje će čuti 5100 biskupa, rekao je dr. Zollner, prenosi Kathpress. Stoga će se dosta razgovarati o novim načinima postupanja. Treći je dan posvećen transparentnosti kod slučajeva zlostavljanja, kako u crkvenom vodstvu tako i prema vjernicima, Bogu, građanima i javnosti.

Dr. Zollner ponovno je istaknuo da je u središtu zaštita djece. Ako na susretu dođemo do sustavnog kuta gledanja i promjene postupka to će se sigurno odraziti i na postupanje u slučajevima nasilja prema odraslima, uključujući žene i redovnice. Isusovac je podsjetio i da je razgovor sa žrtvama najvažniji za razmatranje i prevenciju, te je susret biskupa s žrtvama zlostavljanja u vlastitim zemljama uvjet za sudjelovanje na skupu.

Papa Franjo nazočit će cijelom tijeku susreta od 21. do 24. veljače u sinodalnoj dvorani – plenarnim zasjedanjima, radu u skupinama, zajedničkoj molitvi, svjedočenjima, pokorničkom bogoslužju i misi. Uz Papu će biti i poglavari Istočnih Crkava, predstavnici Državnog tajništva, prefekti kongregacija za nauk vere, za Istočne Crkve, za biskupe, za evangelizaciju naroda, za kler, za ustanove posvećenoga života i družbe apostolskoga života te Dikasterija za laike, obitelj i život.

Ključne riječi:
lombardi Papa zollner