Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: S nasiljem nad ženama moramo se suočiti zajedničkim naporima

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u subotu 26. studenoga u Vatikanu djelatnike Središnje uprave za borbu protiv kriminala (Direzione Centrale Anticrimine – DIA), prenosi Vatican News.

Papa se prisjetio Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenoga, naglašavajući ključnu važnost zajedničkog napora javnih institucija i svih društvenih aktera, ne samo u provođenju zakona, već i u samoj prevenciji kako bi se nasilje iskorijenilo: Kako bi se suprotstavile nasilju nad ženama, javne institucije i društveni akteri moraju se umrežiti. Moramo se ujediniti, surađivati, umrežiti – i to ne samo u zaštitnoj mreži, nego prije svega preventivnoj mreži, istaknuo je Sveti Otac.

Na početku audijencije Papa je zahvalio talijanskoj Središnjoj upravi za borbu protiv kriminala za njezinu svakodnevnu službu talijanskom društvu, istaknuvši da u upravi radi veliki broj žena koje su ujedno i veliki resurs u pomaganju i podršci ženama, žrtvama rodnog nasilja te ih tako mogu bolje razumjeti. Za to je potrebna posebna psihološka obuka, ali i duhovna priprema, jer se samo na dubinskoj razini može pronaći i sačuvati spokoj i smirenost potrebni za prenošenje povjerenja žrtvama brutalnog nasilja. Ista unutarnja snaga koju nam Isus pokazuje u svojoj muci i koju je prenio na mnoge kršćanke, od kojih neke častimo kao mučenice, istaknuo je Sveti Otac.

Što se tiče institucionalne odgovornosti talijanske Središnje uprave za borbu protiv kriminala, Papa je istaknuo hitnu potrebu poboljšanja talijanskog pravosudnog sustava kako bi ga učinili što učinkovitijim, da bi se žrtvama osigurala pravodobna pravda i odšteta, što često nije slučaj, zaključio je papa Franjo.

Zatim je govorio o Međunarodnom danu borbe protiv nasilja nad ženama koje aktivistkinje protiv nasilja u obitelji obilježavaju od 1981. godine kako bi se pomoglo u uklanjanju i sprječavanju nasilja nad ženama i djevojčicama diljem svijeta te pozvao na globalnu akciju s ciljem povećanja same svijesti. Potom je istaknuo da je vrlo važno uklanjati društveno nasilje koje je također povezano s kulturnim stavovima, mentalitetima i duboko ukorijenjenim predrasudama.

S tim je u vezi skrenuo pozornost na potrebu podrške obiteljima u kojima se rodno nasilje često događa, a dodatno je poraslo tijekom pandemije bolesti COVID-19. Rad talijanske Središnje uprave za borbu protiv kriminala stoga može biti poticaj za društvo u cjelini da promptno reagira i djeluje protiv trenutačnih zala i izazova, napomenuo je Papa.

Istaknuo je i odgovornost medija koji neizravno pridonose rodnom nasilju promičući hedonističku i konzumerističku kulturu, gdje se i muškarci i žene pokoravaju kriterijima uspjeha, samodokazivanja, natjecanja te moći privlačenja. Jedini način da se suprotstavimo tim kulturnim modelima jest obrazovanje koje u središte stavlja osobu i njezino dostojanstvo. Papa Franjo je pritom naveo primjer svete Jozefine Bakhite, koja je nakon oslobođenja iz ropstva prihvatila evanđelje Božje ljubavi i postala svjedokom njegove oslobađajuće i iscjeliteljske moći, svjedočeći da nas ljubav, blizina i solidarnost mogu spasiti od ropstva. Zato, zaključio je Papa, škole, sportske grupe, oratoriji i udruge moraju današnjim djevojčicama i dječacima ponuditi priče o oslobođenju i ozdravljenju, priče o ženama koje su uspjele izići iz tunela nasilja; sve im to može pomoći da otvore oči pred zamkama i opasnostima koje su skrivene iza lažnih modela uspjeha.