Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa se susreo sa Židovkom Edith Bruck koja je preživjela koncentracijske logore Auschwitz-Birkenau i Dachau

Vatikan (IKA)

Na Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, u četvrtak 27. siječnja, papa Franjo u jednosatnom razgovoru ugostio je gospođu Edith Bruck (90), židovsku spisateljicu mađarskog porijekla koja je kao maloljetnica preživjela zarobljeništvo u koncentracijskim logora Auschwitz-Birkenau i Dachau, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Sveti Otac Franjo imao je “dug i privržen razgovor” s Edith Bruck u Domu svete Marte, u blizini bazilike sv. Petra u Vatikanu.
„Papa i gospođa Bruck posebno su istaknuli neprocjenjivu vrijednost prenošenja sjećanja iz prošlosti na najmlađe, pa čak i njezinim najbolnijim oblicima kako se ne bi ponovile slične tragedije”, navodi se u priopćenju Tiskovnog ureda Svete Stolice, koje prenosi Vatican News.

U nacističkim koncentracijskim logorima bila je zatvorena s roditeljima, dvojicom braće i sestrom 

Inače, papa Franjo je još u veljači 2021. godine posjetio Edith Bruck u njezinu domu u Rimu. Gospođa Bruck se rodila 1931. godine u Mađarskoj, ali se nakon Drugog svjetskog rata, odnosno u njezinim 20-tim godinama života, preselila u prijestolnici Italije. Preživjela je nacističke koncentracijske logore Auschwitz-Birkenau i Dachau, gdje je bila zatvorena s roditeljima, dvojicom braće i sestrom u dobi od 12 godina.

Njezini roditelji i jedan brat umrli su u navedenim koncentracijskim logorima, a nju i drugoga brata i sestru oslobodili su saveznici 1945. godine.

Gospođa Bruck se na početku susreta s Papom u Domu sv. Marte posebno zahvalila Svetom Ocu što je tijekom posjeta Mađarskoj i Slovačkoj u rujnu 2021. godine podsjetio svjetsku javnost na antisemitizam i strahote koje su Židovi proživjeli tijekom Drugog svjetskog rata, a zahvalila mu se što je to isto ponovio i na kraju opće audijencije, uoči 77. obljetnice oslobođenja logora smrti Auschwitz-Birkenau u srijedu 26. siječnja, dan prije njihova susreta u Vatikanu.

Papa Franjo: Pozivam sve da jačaju u novim generacijama svijest o užasu te crne stranice povijesti

Podsjetimo, tada je Papa, kako prenosi Vatican News, kazao da je „potrebno sjećati se istrebljenja milijuna Židova i ljudi različitih nacionalnosti i vjeroispovijesti kako se ta se neizreciva okrutnost nikad više ne bi ponovila.“
„Pozivam sve, posebno odgajatelje i obitelji da jačaju u novim generacijama svijest o užasu te crne stranice povijesti. Ne smijemo ju zaboraviti, kako bismo mogli graditi budućnost u kojoj se ljudsko dostojanstvo više neće gaziti“, rekao je papa Franjo u srijedu 26. siječnja na kraju opće audijencije, izvijestio je Vatican News.