Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Škole i sveučilišta prostori integracije za najranjivije

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je u četvrtak 29. rujna sudionike trodnevne konferencije održane na Papinskom sveučilištu Gregoriana o temi „Inicijative u obrazovanju izbjeglica i migranata“, prenosi Vatican News.

Papa im je istaknuo da je važno slušati želje onih – posebno mladih – koji su primorani emigrirati, kroz pravo iskorjenjivanje, iz svoje zemlje podrijetla. Zadržao se na tri područja koja su bila u središtu razmišljanja tijekom konferencije: istraživanje, poučavanje i društveno promicanje, poručivši: „Važno je razmišljati o uzrocima migracijskih tokova i oblicima nasilja koji dovode do odlaska u druge zemlje“.

Papa je govorio o sukobima koji pustoše brojna područja u svijetu, ali i o zloporabi našega zajedničkog doma, koju je nazvao pravim nasiljem. Podsjećajući da je naš planet oslabljen pretjeranim iskorištavanjem njegovih resursa i uništen desetljećima zagađenja – zbog čega je sve više ljudi primorano napustiti područja koja su postala nenastanjiva – papa Franjo je potaknuo akademski svijet, i posebno u ovom slučaju onaj katolički, da preuzme vodeću ulogu u davanju odgovora na ekološke izazove. Na temelju znanstvenih podataka možete pridonijeti u osvjetljivanju i usmjeravanju odlukā vladajućih prema učinkovitoj brizi za zajednički dom.

Mnogo je učinjeno na području obrazovanja izbjeglica ali ima još mnogo toga za učiniti. Bit će važno nastaviti davati prioritet najranjivijima. U tom smislu može biti učinkovita ponuda tečajeva koji odgovaraju njihovim potrebama, organizacija obrazovnih tečajeva na daljinu, te dodjela stipendija koje omogućuju njihovo preseljenje, istaknuo je Papa te izrazio nadu da će sveučilišta olakšati priznavanje obrazovnih kvalifikacija i stručnosti migranata i izbjeglica, također za dobrobit društava koja ih prihvaćaju. „Škola i sveučilište povlašteni su prostori ne samo za podučavanje nego i za susret i integraciju“, istaknuo je.

Spomenuvši poruku za ovogodišnji Svjetski dan migranata i izbjeglica, papa Franjo je potaknuo da se na poseban način osposobe djelatnici koji rade s migrantima. Pritom je istaknuo važnost organiziranja sve više susreta s protagonistima migracija, kako bi se pobliže upoznao njihov život. Osim toga, katolička su sveučilišta pozvana odgajati svoje studente, koji će sutra biti upravitelji, poduzetnici i stvaratelji kulture, za pozorno tumačenje migracijske pojave, u perspektivi pravednosti i globalne suodgovornosti, te zajedništva u različitosti. „Etničke, jezične i vjerske različitosti valja smatrati bogatstvom, a ne preprekom zajedničkoj budućnosti““

Papa je podsjetio i na ono što je rekao prošle nedjelje, na Svjetski dan migranata i izbjeglica, o potrebi izgradnje budućnosti zajedno s migrantima. Izrazio je također nadu da će se, posebno među mladima, promicati volontiranje u korist najranjivijih, te završio apelom koji potvrđuje njegove riječi s početka govora: Sve su obrazovne ustanove pozvane biti mjesta prihvata, zaštite, promicanja i integracije za sve, ne isključujući nikoga.