Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Spasiti naš svijet od ravnodušja i idolopoklonstva novcu

Vatikan (IKA)

„Čini se da se u naše vrijeme više pazi na profite i gubitke nego na živote i smrti; osim toga daje se prednost imovini nekog poduzeća, u odnosu na beskonačnu vrijednost humanosti“, istaknuo je papa Franjo, obraćajući se predsjedniku Opće skupštine Ujedinjenih naroda i ministrima financija iz više zemalja, sudionicima susreta pod naslovom Klimatske promjene i nova saznanja na području znanosti, tehnike i politike (Climate Change and New Evidence from Science, Engineering, and Policy), koji se u ponedjeljak 27. svibnja održao u Vatikanu.

Ovdje ste da biste razmotrili kako riješiti duboku krizu koju je prouzročila zbrka naših moralnih i financijskih računa. Ovdje ste kako biste pomogli zaustaviti krizu koja svijet vodi u propast, rekao im je Papa.

Spomenuvši dva važna svjetska dogovora – onaj o ciljevima održivoga razvoja Ujedinjenih naroda, i onaj o klimi s Konferencije o klimatskim promjenama COP 21 u Parizu – Papa je podsjetio na važnost i posljedice koje proizlaze iz postizanja zacrtanih ciljeva. Kao financijski upravitelji svojih zemalja, odgovorni ste za težnju i poticanje djelovanja usmjerenoga na postizanje ciljeva koje su vaše vlade prihvatile prije četiri godine u svrhu dobra cijeloga današnjeg i budućeg čovječanstva. To je temeljni pothvat. Moramo postići ono što smo dogovorili, jer o tomu ovise preživljavanje i blagostanje, napomenuo je papa Franjo.

Moramo odlučno djelovati kako bismo zaustavili ispuštanje stakleničkih plinova najkasnije do kraja prve polovice stoljeća, te učinili i više, upozorio je Papa i primijetio da se to može postići uz male troškove rabeći čistu energiju i poboljšavajući energetsku djelotvornost.

Papa Franjo je potom predložio zajednički rad u svrhu postizanja pet temeljnih ciljeva. Bitno je, naime, vrednovati ono što je važno, a ne ono suvišno; ispraviti naše nacionalne račune i račune naših ‘poslova’, kako više ne bismo težili aktivnostima koje uništavaju naš planet; prekinuti opću ovisnost o fosilnim gorivima; otvoriti novo poglavlje čiste i sigurne energije koja, primjerice, rabi obnovljiva prirodna bogatstva kao što su vjetar, sunce i voda; i ponajviše, važno je u našim gospodarstvima djelovati oprezno i odgovorno kako bismo stvarno išli u susret ljudskim potrebama, kako bismo promicali ljudsko dostojanstvo, pomogli siromašnima, i oslobodili se idolopoklonstva novcu koje je uzrok velikog trpljenja.

Na kraju je papa Franjo potaknuo nazočne da pozovu svoje kolege ministre iz cijeloga svijeta da udruže snage i planove, kako bi se zajedničkim radom postigli ciljevi održivoga razvoja i sporazuma o klimi iz Pariza. Potom je izrazio nadu u uspjeh i ponovni susret kako bi zahvalili Bogu za njegovo milosrđe koje nam, kako je rekao, pomaže ispraviti naš put prije nego što bude prekasno. Vrijeme je bitno. Očekujemo vaše odlučno djelovanje za dobro čitavoga čovječanstva, poručio je papa Franjo, a izvijestio je Vatican News.

Ključne riječi:
klimatske promjene papa Franjo