Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa talijanskoj policiji: Osoba treba biti u središtu

Vatikan (IKA)

Papa Franjo je primio 3. veljače članove Inspektorata javne sigurnosti koji svoju službu obavljaju u Vatikanu, te zahvalio svima koji, u suradnji sa Žandarmerijom, sudjeluju u očuvanju javnoga reda, prenosi Vatican News.

Obraćajući se šefu policije, prefektu, rukovoditeljima, dužnosnicima i agentima, izrazio im je poštovanje i zahvalnost, posebno za njihovo zauzimanje u mjesecima pandemije, “kada ste znali dobro regulirati svoj rad povezujući epidemiološke mjere i pravila javnoga reda s potrebama hodočasnika. Zahvaljujući također vašoj profesionalnosti život se oko ovih svetih mjesta i Vatikanskoga Grada odvijao mirno, rekao je Papa.

Vaš dnevni i noćni nadzor štiti ljude koji idu moliti u baziliku i koji dolaze susresti se sa mnom. Vaš točan rad olakšava također duhovna i vjerska događanja koja se održavaju na trgu kao i posjete turista, rekao je Papa te istaknuo da je riječ o osjetljivom poslu kojemu oni pristupaju marljivo i brižno, trudeći se, i u najslojevitijim situacijama, biti strpljivi i raspoloživi. Spomenuo je i njihovu brižljivu suradnju tijekom njegovoga kretanja po Rimu ili pastoralnih pohoda u Italiji.

Papa Franjo je također istaknuo njihovu diskretnu, ali istodobno učinkovitu prisutnost, koja je još uspješnija zbog suradnje s Vatikanskom žandarmerijom. Osim zahvalnosti, želio bih vas potaknuti da vaša služba, koja je katkada teška, uvijek bude poduprta temeljnom motivacijom, odnosno brigom o ljudima, štiteći dostojanstvo i sigurnost sviju. To je vrlo dragocjeno; osoba treba uvijek biti u središtu. Možda netko dođe sa zahtjevima ili katkada s problemima ili potrebama koje nisu utemeljene, koje su katkada teške. Ali, hvala vam na vašem strpljenju, i zato što prihvaćate ljude onakve kakvi oni jesu u životu. Tako se Bog ponaša prema nama, istaknuo je Papa.

Spomenuvši jučerašnji blagdan Prikazanja Gospodinova u hramu, koji se naziva i „blagdan susreta“, podsjetio je da je u liturgiji čitan odlomak iz Evanđelja koji govori o susretu Marije i Josipa, mladih roditelja, sa starcem Šimunom i proročicom Anom. Susreću se različite generacije, ali u središtu je Isus. To potiče na razmišljanje da i vi svojim radom omogućujete da se ovdje dogode brojni susreti u čijem je središtu Gospodin. Vaša služba omogućuje to da Isusa još uvijek prihvaća mnogo ljudi. Neka sveti Josip i Majka Božja, koji su ga uveli u hram, bdiju nad vama i čuvaju vas i vaše obitelji. Njima povjeravam nade i brige koje nosite u srcu, zaključio je papa Franjo.