Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: Trgovina ljudima zločin je protiv čovječanstva

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je 11. travnja sudionike Međunarodne konferencije o trgovini ljudima, koja se na poticaj Odjela za migrante i izbjeglice Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja, od 8. travnja održava u rimskom predgrađu Sacrofano.

U središtu pozornosti oko 180 sudionika je primjena pastoralnih smjernica o toj temi koje je spomenuto tijelo objavilo u siječnju ove godine, i koje je Papa odobrio. Puno se učinilo u vezi s trgovinom ljudima, i puno se čini, ali još uvijek ima mnogo toga što treba učiniti, jer to je duboka rana na čovječanstvu, rekao im je Papa, prenosi Vatican News.

Trgovina ljudima, naime, oskvrnjuje čovještvo žrtve, vrijeđajući njezinu slobodu i dostojanstvo . Ali, istodobno, ona onečovječuje onoga tko ju izvršava, niječući mu pristup „životu u izobilju“. Trgovina ljudima, naposljetku, znatno šteti ljudskom rodu u cjelini, mučeći ljudsku obitelj, ali i Kristovo Tijelo, poručio je Papa.

Trgovina ljudima je svođenje drugoga na robu; u žrtvama na neopravdan način krši sastavne dimenzije ljudskoga bića koje je Bog želio i stvorio, a to su sloboda i dostojanstvo. Zbog toga ju treba smatrati zločinom protiv čovječanstva. I to bez dvojbi. Istu težinu treba dati svim povredama slobode i dostojanstva svakog ljudskog bića, bilo ono naš sunarodnjak ili stranac, upozorio je Papa.

Zahvaljujući dotajniku Odjela za migrante i izbjeglice o. Michaelu Czernyju za uvodne riječi u kojima je zajamčio zauzimanje kako bi se pastoralne smjernice pretvorile u konkretne inicijative, Papa je podsjetio na Isusovo poslanje: ponuditi svim muškarcima i ženama svakoga doba život u punini, prema Očevu naumu. Sin Božji postao je čovjekom kako bi svim ljudima pokazao put ostvarenja njihova čovještva, u skladu s jedinstvenošću i neponovljivošću svakog pojedinca, rekao je Sveti Otac.

Nažalost, današnji je svijet žalosno obilježen situacijama koje priječe ostvarenje toga poslanja, primijetio je papa Franjo, spominjući Pastoralne smjernice o trgovini ljudima, koje ističu sve veći individualizam i egocentrizam; ponašanja koja teže tomu da druge uzimaju u obzir jedino u utilitarističkoj perspektivi, pridajući im vrijednost prema mjerilima isplativosti i osobne koristi. Tko se kalja tim zločinom, koji je Papa već prije nazvao ranom na tijelu suvremenoga čovječanstva, nanosi štetu drugima, ali i sebi.

Svatko je od nas stvoren kako bi ljubio i vodio brigu o drugomu, a to ima svoj vrhunac u darivanju sebe: Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje, rekao je Sveti Otac citirajući riječi iz Ivanova evanđelja. U odnosu koji uspostavljamo s drugima, u igri je naše čovještvo, približavajući se ili udaljavajući od uzora ljudskoga bića koje želi Bog Otac i koje je objavljeno u utjelovljenom Sinu. Zbog toga je svaka odluka, suprotna ostvarenju Božjega nauma o nama, izdaja naše čovječnosti i odustajanje od „života u izobilju“ koji nudi Isus Krist. To znači krenuti silaznim stubama, prema dolje, znači postati životinje, upozorio je Papa.

Upravo je djelovanje u svrhu obnove i promicanja naše čovječnosti i čovječnosti drugih u skladu s poslanjem Crkve kao nastavak spasenjskoga poslanja Isusa Krista. Ta je misionarska valjanost očita u borbi protiv svih oblika trgovine ljudima, kao i u zauzimanju u svrhu iskupljenja preživjelih; to je borba i zauzimanje koji imaju blagotvorni utjecaj i na našu čovječnost, otvarajući nam put prema punini života, krajnjem cilju našega postojanja.

Papa Franjo je potom istaknuo zauzimanje brojnih Crkvi koje su nesebično primijenile na tom pastoralnom području, uz brojne inicijative u kojima su na prvoj crti u sprječavanju trgovine, zaštiti preživjelih i progonu krivaca, te posebno zahvalio brojnim redovničkim zajednicama koje djeluju kao „predvodnici“ misionarskoga djelovanja Crkve u borbi protiv svakog oblika trgovine ljudima.

Zazivajući zagovor zaštitnice žrtava trgovine ljudima sv.ete Giuseppine Bakhite, koja je kao djevojčica bila svedena na ropstvo, prodana i kupljena, a potom oslobođena, te je procvjetala u punini kao Božje dijete, Sveti Otac ponovno se spomenuo nedužnih žrtava svođenja ljudske osobe na razinu robe, napominjući da taj opis valja isticati bez srama, jer to je istina. Na kraju je zazvao Gospodina da blagoslovi sve žrtve i bude blizu onima koji trpe zbog omalovažavanja.

 

Ključne riječi:
Papa trgovina ljudima