Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa u apostolskom pohodu Rumunjskoj

Vatikan (IKA)

Papa Franjo će u Rumunjskoj boraviti tri dana, od 31. svibnja do 2. lipnja, a tijekom apostolskog pohoda posjetit će gradove Bukurešt, Iaşi i Blaj te marijansko svetište Șumuleu Ci, priopćio je Tiskovni ured Svete Stolice.

Prihvativši poziv Predsjednika, državnih vlasti i Katoličke Crkve u Rumunjskoj papa Franjo će od 31. svibnja do 2. lipnja boraviti u apostolskom pohodu toj zemlji. Papa će posjetiti gradove Bukurešt, Iaşi i Blaj te marijansko svetište Șumuleu Ciuc, objavio je 11. siječnja novinarima privremeni ravnatelj Tiskovnog ureda Svete Stolice Alessandro Gisotti, navodeći da će „program putovanja biti blagovremeno objavljen”.

„Kročimo zajedno” / „Să mergem împreună”, geslo je Papina putovanja, čiji logo predstavlja „Božji narod” koji „kroči pod zaštitom Majke Božje”. Rumunjsku se, naime, često naziva „vrtom Majke Božje”, formula draga svim vjernicima, koju je također koristio sv. Ivan Pavao II. tijekom posjeta toj zemlji 1999. godine. Putovanje pape Franje – kao što se može pročitati u popratnom tekstu uz logo – ponovno  uzima taj marijanski naglasak pozivajući na ujedinjenje svih snaga pod plaštem Bogorodice, što je označeno geslom „Kročimo zajedno”. K ktome, Papa „je uvijek poticao jedinstvo različitih snaga, odbacivati sebičnost i davati središnju važnost općem dobru. Petrov nasljednik dolazi u Rumunjsku kako bi pozvao na jedinstvo i potvrdio vjeru”, navodi se u tekstu koji je prenijela talijanska katolička novinska agencija SIR. U logu su korištene boje nacionalne zastave: plava, žuta i crvena.

Ključne riječi:
Papa Rumunjska