Budi dio naše mreže
Izbornik

Papa: U borbi protiv trgovine ljudima zalagati se za odgovorno korištenje tehnologije i društvenih mreža

Vatikan (IKA)

Papa Franjo primio je 19. svibnja sudionike međunarodne konferencije Santa Marta Group, te im izrazio nadu u obnovljenu etičku viziju političkog, gospodarskog i društvenog života, usredotočenoj na ljude, prenosi Vatican News.

Međunarodna konferencija održana je od 17. svibnja do 19. svibnja u Papinskoj akademiji za društvene znanosti. Santa Marta Group nastala je 2014. te okuplja razne čelnike policijskih službi, kao i vladinih, civilnih i vjerskih organizacija koji dijele vještine, iskustva i dobre prakse u cilju prevencije i borbe protiv trgovine ljudima i suvremenih oblika ropstva.

Složeni mehanizmi trgovine ljudima zločinačka su aktivnost. To je pošast koja narušava dostojanstvo i prava muškaraca i žena te ostavlja dugoročne posljedice na pojedinačne žrtve i šire društvo, rekao im je Papa. Zahvalio je onima koji su zauzeti u naporu da to iskorijene. Posebno se prisjetio kako se Santa Marta Group, u godinama nakon osnivanja, posvetila promicanju sve većeg razumijevanja opsega i prirode trgovine ljudima, jačanjem suradnje na međunarodnoj, nacionalnoj i lokalnoj razini kako bi se pronašli učinkovite načine koje će se tom problemu suprotstaviti. Sveti Otac izrazio je nadu da će žrtve dobiti potrebnu skrb, kako tjelesnu tako i duhovnu.

Nažalost, i dalje se šire moderni oblici ropstva, čak i u najrazvijenijim područjima svijeta. Nadam se da će se u borbi protiv trgovine ljudima također u većoj mjeri uzeti u obzir niz širih stvarnosti, kao što su odgovorno korištenje tehnologije i društvenih medija te potreba za obnovljenom etičkom vizijom političkog, gospodarskog i društvenog života, usmjerenom na ljudima, a ne na profitu, istaknuo je Papa.

Postoji temeljna potreba za podupiranjem, praćenjem i reintegracijom žrtava trgovine ljudima u našim zajednicama, pomoći i u procesu iscjeljenja i povratka samopoštovanja. Uistinu je to teška zadaća, priznao je Sveti Otac, te je upravo zbog toga ohrabrio na ustrajanje u podršci dostojanstva koje je Bog dao svakom čovjeku te u obrani temeljnih ljudskih prava. Dodao je kako se prečesto zaboravljaju žrtve trgovine ljudima te da nemaju glas.

Crkva je uvijek zahvalna za svaki izraz bratskog milosrđa i brige prema svima koji su bili porobljeni i izrabljivani, jer na taj način Božje milosrđe postaje vidljivo i učvršćuje se i obnavlja tkivo društva. Još jednom izražavam svoju zahvalnost za vašu predanost i suradnju u ovom ključnom području, rekao je papa Franjo.

Santa Marta Group prisutna u tridesetak zemalja – ne nastoji nametnuti jedinstveno rješenje za taj složeni i međunarodni problem, već nastoji identificirati, potaknuti i pokrenuti djelovanje. Cilj njihove međunarodne konferencije bio je okupiti odgovorne kako bi preusmjerili i ponovno pokrenuli aktivnosti s obzirom na pogoršanje situacije u svijetu uzrokovane isto tako kontinuiranim sukobima i nestabilnošću u mnogim regijama.